Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné ukulele sľubuje, že vás naučí hrať v priebehu niekoľkých minút

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Naučiť sa hrať na hudobný nástroj je v dnešnej digitálnej dobe predsa len o niečo ľahšie, ako tomu bolo v minulosti. Už netreba drieť dlhé hodiny, ale vďaka technológiám sa používatelia môžu naučiť základy hrania na klavír či gitaru za zlomok času. Dôkazom je aj ukulele s názvom Populele, ktoré využíva mobilnú aplikáciu v spojení s LED svetlami vloženými do hudobného nástroja, ktoré navigujú prsty hráča po strunách.

Inteligentné ukulele sa prostredníctvom rozhrania Bluetooth LE pripája k mobilnej aplikácii pre systémy Android a iOS. Aplikácia umožňuje používateľom sa naučiť akordy a hrať pieseň podľa priebežne aktualizovanej notovej predlohy na mobilnom zariadení. K dispozícii je aj zábavný herný režim, ktorý naučí používateľov základom pre zlepšenie načasovania a techniky hrania na ukulele. Tvorcovia Populele pritom sľubujú, že používateľ dokáže zahrať prvú pieseň v priebehu 15 minút od začiatku učenia.

Inteligentné ukulele Populele sľubuje, že vás naučí hrať v priebehu niekoľkých minút

V samotnom ukulele je pod strunami zabudovaných 72 LED diód, ktoré navigujú prsty hráča na správnu pozícii podľa hranej skladby. Nemusí sa tak pozerať na hudobné noty na tablete, ale vďaka tejto vizuálnej pomôcke sa vie lepšie sústrediť na svoju hru. Spolu so svetlami je tu aj ďalšia pomôcka vo forme zvukových signálov, ktoré reagujú na hranie. LED svetlá pre skúsenejších hráčov tiež môžu slúžiť aj ako popové efekty, ktoré sa dajú naprogramovať. Hranie sa dá pomocou aplikácie zaznamenať a môže slúžiť pre neskoršiu analýzu alebo pre zdieľanie na sociálnych sieťach.

Jedným z režimom výukovej aplikácie je aj hravá forma, ktorá používateľov pomôže zlepšiť časovanie a techniku hrania

Ukulele má dĺžku 58 centimetrov a váži niečo málo cez pol kila, takže sa môže stať vhodným hudobným nástrojom aj pre najmladších. Zabudovaná batéria s kapacitou 800 mAh by mala dodať dostatok energie pre až 10 hodín hrania s LED osvetlením. Do plna sa nabije za 2,5 hodiny. Hrať sa dá samozrejme aj „nasucho“ bez nabitej batérie, no nebude fungovať Bluetooth pre spojenie s aplikáciou.

Ukulele Populele má zabudovaných 72 LED diód, ktoré slúžia ako vizuálna pomôcka pri hraní

Inteligentné ukulele Populele je súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo a hoci do skončenia kampane zostáva ešte mesiac, už teraz sa tvorcom podarilo vyzbierať viac ako 61 000 dolárov, pričom požadovaná suma bola 25 000 dolárov. Zástavy sa začínajú od 149 dolárov, čo je o 50 dolárov menej ako bude plánovaná maloobchodná cena. Doprava prvých kusov je naplánovaná na júl.