Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné terárium dokáže na požiadanie simulovať počasie

Inteligentné terárium dokáže na požiadanie simulovať počasie
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
15. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niekedy sa človek môže človek odreagovať obyčajným pohľadom z okna na padajúci dážď alebo ranné zore, no nie vždy počasie v tomto smere spolupracuje. Nové inteligentné terárium s názvom SmartTerra by však mohlo slúžiť ako vaše osobné okno do prírody, ktoré dokáže nasimulovať dážď, či východ alebo západ slnka na požiadanie.

Na prvý pohľad vyzerá SmartTerra ako bežné, no štýlové terárium. Má rozmery 21 x 15,3 x 10 cm s objemom 38 litrov. Je umiestnené na zdvihnutom podstavci a veko na vrchu obsahuje rad LED diód, ktoré rastlinám poskytnú dostatok svetla. Diódy sa zapínajú a vypínajú tak, aby simulovali denný či nočný cyklus v prírode.

Zabudované senzory umožnia systému automaticky prenášať vzduch a vodu, čím sa v teráriu vytvára mini ekosystém, ktorý sa v ideálnom prípade stará sám o seba. Voda sa čerpá z nádržky zdola hore do veka, odkiaľ padá do vnútra ako výživný dážď.

Inteligentné terárium SmartTerra dokáže na požiadanie simulovať počasie.

Terárium SmartTerra sa pripája k smartfónom cez rozhranie Bluetooth a systém sa tak dá ovládať prostredníctvom sprievodnej aplikácie pre operačné systémy iOS alebo Android. V nej môžu používatelia získať údaje o prostredí v teráriu v reálnom čase, ako je napríklad teplota a vlhkosť, vybrať si profily podľa toho, aké rastliny sú vo vnútri a získať upozornenia, keď je čas na doplnenie zásobníka na vodu alebo treba pridať ďalšie hnojivo.

Inteligentné terárium SmartTerra dokáže na požiadanie simulovať počasie.

SmartTerra sa odlišuje od iných pripojených terárií svojim prispôsobiteľným zvukovým a svetelným programom. Používateľ si môže nechať na požiadanie nasimulovať ďažďovú búrku s „bleskami“ alebo si nastaví na určitý čas simuláciu východu alebo západu slnka. Vzhľadom na to, že kvapky vody nie sú dostatočne veľké na to, aby vytvorili samotný upokojujúci zvuk, vstavané reproduktory pridajú žiadaný efekt, ktorý simuluje zvukové scenérie silného dažďa a hromov, dažďového pralesa alebo oceánu. Cez Bluetooth reproduktor sa samozrejme dajú prehrávať iné zvukové efekty alebo obľúbené skladby zo smartfónu.

Inteligentné terárium SmartTerra je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za 239 dolárov len za samotné terárium, alebo za 279 dolárov ako takzvaný Starter Kit, ktorý obsahuje zmes pôdy, živiny, dekorácie a čistiace prostriedky. Ak pôjde všetko podľa plánov výrobcu, prvé kusy by mali byť distribuované v januári 2019.

Inteligentné terárium SmartTerra dokáže na požiadanie simulovať počasie.