Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Múzeum oživilo Salvadora Dalího cez umelú inteligenciu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Simulácia vzkrieseného umelca Salvadora Dalího privíta návštevníkov Dalího múzea v meste St. Petersburg na Floride. Jeho digitálna kópia bola vytvorená s pomocou technológie strojového učenia. Algoritmy umelej inteligencie sú nastavené tak, aby komunikovala novými spôsobmi, od komentovania počasia až po fotenie selfie s návštevníkmi.

Projekt digitálneho Salvadora Dalího bol predstavený pri príležitosti 115. výročia narodenia tohto legendárneho surrealistického umelca. Nesie názov Dali Lives a pre vytvorenie digitálne generovaného vzhľadu Dalího analyzovala umelá inteligencia stovky rozhovorov, aby sa naučila jedinečné pohyby umelcovej tváre. Herec s fyzickými proporciami podobnými Dalímu bol potom nasnímaný v rôznych scenároch. Následne bola použitá technológia, ktorá osadila umelo vytvorenú tvár Dalího na telo herca.

Návštevníci Dalího múzea v St. Petersburd na Floride budú privítaní vzkriesenou simuláciou Salvadora Dalího.

Hlas bol nahratý ďalším hercom s použitím citácií z vlastných spisov a rozhovorov Salvadora Dalího. Výsledkom bolo vytvorenie viac ako 100 unikátnych klipov, ktoré zahŕňajú všetko, čo umelec robil, od diskusie o jeho živote až po komentovanie počasia. Projekt Dali Lives sa rozprestiera na troch rôznych miestach v Dalího múzeu, od privátania návštevníkov pri vstupe, až po ponuku rozlúčkovej selfie fotografie v obchode so suvenírmi, keď odchádzajú z múzea. Digitálna kópia umelca v životnej veľkosti je umiestnená na veľkých obrazovkách a návštevníci ju aktivujú stlačením tlačidla.

Pre vytvorenie digitálne generovaného vzhľadu Dalího analyzovala umelá inteligencia stovky rozhovorov, aby sa naučila jedinečné pohyby umelcovej tváre.

„Dalí bol prorokom v mnohých smeroch a pochopil jeho historický význam,“ hovorí Hank Hine, výkonný riaditeľ Dalího múzea. „Napísal: Ak raz možno zomriem, aj keď je to nepravdepodobné, dúfam, že ľudia v kaviarňach si povedia, že Dalí zomrel, ale nie úplne. Práve táto technológia umožní návštevníkom zažiť jeho veľkú osobnosť ako dokreslenie jeho jedinečnej zbierky diel v múzeu,“ dodáva Hank Hine.

Projekt Dali Lives bol vyvinutý s podporou nadácie Gala-Salvador Dali. Digitálna reinkarnácia sa dokonale hodí k tomuto surrealistickému umelcovi, o ktorom sa vie, že sa odvolával na seba v tretej osobe a raz pripomenul, že zatiaľ čo on vo všeobecnosti verí v smrť, „V smrť Dalího absolútne nie. Verte, že moja smrť je veľmi, až takmer nemožná.“

Projekt Dali LiProjekt Dali Lives sa rozprestiera na troch rôznych miestach, od privátania návštevníkov pri vstupe, až po ponuku rozlúčkovej selfie fotografie v obchode so suvenírmi.ves sa rozprestiera na troch rôznych miestach v Dalího múzeu, od privátania návštevníkov pri vstupe, až po ponuku rozlúčkovej selfie fotografie v obchode so suvenírmi.