Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špecifikácie Xbox Series X sľubujú výkonnú hernú konzolu

Špecifikácie Xbox Series X sľubujú výkonnú hernú konzolu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Microsoft zverejnila detailný zoznam hardvérových špecifikácií pre svoju hernú konzolu budúcej generácie Xbox Series X. Vďaka tomu si môžeme spraviť lepšiu predstavu o tom, čo môžeme očakávať, keď na konci roka príde na trh.

Pripravovaná herná konzola Microsoft Xbox Series X bude poháňaná 8-jadrovým procesorom AMD Zen 2 s taktovacou frekvenciou 3,8 GHz, spolu s grafikou AMD RDNA 2, ktorá je schopná zo seba vytlačiť približne 12 teraflopov grafického výkonu. Inak povedané, spoločnosť Microsoft sľubuje až štvornásobný nárast výkonu, v porovnaní s hernou konzolou Xbox One a až dvojnásobný nárast grafického výkonu, aký má súčasný model Xbox One X alebo až osemnásobok grafického výkonu oproti pôvodnému Xboxu.

Pripravovaná herná konzola Microsoft Xbox Series X.

Podľa Microsoftu by každá hra mala byť schopná dosiahnuť 4K rozlíšenie pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, pričom niektoré z nich by mohli zvládať až 120 snímok za sekundu. Sľubuje sa dokonca aj hranie v rozlíšení 8K (rýchlosť snímkovania však nebola uvedená), ak to daná hra bude podporovať. Hráči budú mať k dispozícii rýchle interné SSD úložisko s kapacitou 1 TB, 4K Blu-ray prehrávač a port pre rozšírenie úložnej kapacity o ďalší 1 TB.

Prostredníctvom niekoľkých video ukážok spoločnosť Microsoft predviedla vylepšené časy načítania hier (State of Decay 2 sa načíta až o 40 sekúnd rýchlejšie ako v prípade Xbox One X) a funkciu Quick Resume, ktorá umožní oveľa rýchlejšie prepínanie medzi hrami.

Pripravovaná herná konzola Microsoft Xbox Series X.

Herní vývojári budú môcť tiež do svojich hier integrovať technológiu Ray Tracing, čo znamená výrazné vylepšenie svetelných efektov a tieňov v porovnaní so súčasnými konzolami Xbox. Vďaka technológii, ktorú Microsoft nazýva ako Xbox Velocity Architecture, bude nová herná konzola Xbox Series X schopná rýchlejšie načítavať herné prvky, čo by malo pomôcť najmä v hrách s veľkým otvoreným svetom.

Už predtým sme sa dozvedeli, že na Xbox Series X si budeme môcť zahrať aj hry zo starších generácií herných konzol. Microsoft teraz potvrdil, že tieto tituly môžu ťažiť z rýchlejšieho času načítania, stabilnejších frekvencií snímkovania a zo zlepšenej obrazovej kvality pri hraní na novom hardvéri.

Zatiaľ nie je potvrdená cena ani presný dátum uvedenia na trh. Príchod novej generácie hernej konzoly sa očakáva niekedy počas vianočných sviatkov 2020.

Pripravovaná herná konzola Microsoft Xbox Series X.