Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Feelbelt: Priestorová hmatová spätná väzba pre multimédiá

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hmatová spätná väzba sa stáva súčasťou zábavy, pričom väčšina herných ovládačov má zabudovanú nejakú formu vibrácií. Nemeckí vývojári však teraz prichádzajú so zaujímavým opaskom Feelbelt, ktorý pridáva priestorovú hmatovú spätnú väzbu pre hry, hudbu, filmy či v podstate pre akékoľvek zariadenie, ktoré vydáva zvuk.

FeelBelt sa nosí okolo pásu, no na rozdiel od bežných opaskov má toto nositeľné zariadenie integrovaných v sebe 10 generátorov impulzu, ktoré sú rozmiestnené po celej jeho dĺžke. Tieto generátory potom vibrujú v synchronizácii s hudbou alebo s akýmkoľvek zvukom. Vývojári tvrdia, že zariadenie dokáže reprodukovať frekvencie od 1 Hz až do 20 000 Hz, čo je horná hranica ľudského sluchu.

Opasok FeelBelt s priestorovou hmatovou spätnou väzbou.

Samotný zvuk môže pochádzať z akéhokoľvek zdroja s bezdrôtovým pripojením cez Bluetooth alebo Wi-Fi alebo cez 3,5 mm jack konektor pre slúchadlá. To teda znamená, že FeelBelt môže pridať ďalší hmatový rozmer pre hudbu, filmy, televíziu, hry, VR a skoro všetko, čo vytvára zvuk.

Spoločnosť tiež tvrdí, že v prípade zariadení, ktoré vytvárajú priestorový zvuk, môže FeelBelt poskytnúť priestorovú hmatovú spätnú väzbu. Napríklad ak používateľ hrá hru a za ním niekto kráča, bude cítiť vibrácie na chrbte. Tím tiež naznačuje, že by to mohol byť intuitívny spôsob, ako pomôcť ľuďom so sluchovým postihnutím, aby mohli vnímať zvuk.

Opasok FeelBelt s priestorovou hmatovou spätnou väzbou.

Zabudovaná batéria v opasku FeelBelt má výdrž šesť hodín používania na jedno nabitie a nabíja sa prostredníctvom rozhrania USB-C. K dispozícii je sprievodná mobilná aplikácia, ktorá používateľovi umožní si vyladiť intenzitu vibrácií a zvoliť si predvolené režimy pre hudbu, film či hry.

Opasok FeelBelt s priestorovou hmatovou spätnou väzbou sa dá získať prostredníctvom podpory prebiehajúcej start-up kampane na portáli Kickstarter od 219 EUR. Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 329 EUR. Vývojárom sa už podarilo získať viac ako dvojnásobok požadovanej sumy na výrobu a ak všetko pôjde podľa plánov, prvé kusy by mohli byť dodané už v septembri.

Opasok FeelBelt s priestorovou hmatovou spätnou väzbou.