Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chladiaci box Qool udrží jedlo v chlade alebo aj v mraze bez potreby napájania

Chladiaci box Qool udrží jedlo v chlade alebo aj v mraze bez potreby napájania
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na rozdiel od typických chladiacich boxov sa nový model Qool Box spolieha na vákuovú izoláciu, podobne ako termosky. Vďaka špeciálnemu materiálu pritom udrží obsah v chlade po celé dni a nie je k tomu ani potrebný prísun elektrickej energie. Qool Box tak môže na kratších výletoch nahradiť napájanú chladničku.

Qool je spin-off spoločnosti Vac-Q-Tec, nemeckého medzinárodného dodávateľa komerčných izolácií pre rôzne priemyselné a obchodné aplikácie. Vďaka tomu môže značka Qool priniesť vyspelú technológiu regulácie teploty aj pre spotrebiteľský trh a ponúka chladiaci box, ktorý nielenže udržuje obsah chladený v ľadovom kúpeli niekoľko dní až viac ako týždeň, ale udrží ho v požadovanom teplotnom rozsahu, a to až do mrazivých -15 ° Celzia.

Chladiaci box Qool sa vyznačuje dvojdielnou konštrukciou. Steny, veko a podlaha tak obsahujú vákuové izolačné panely, namiesto lacnejších riešení, ktoré sa zvyčajne používajú v chladiacich boxoch, ako je pena.

Vákuový chladiaci box Qool Box.

Pridanie kociek ľadu alebo vreciek s ľadom do vákuovo izolovaného boxu by malo udržať potraviny dlhšie chladenie, ako pri iných prenosných chladničkách. No týmto spôsobom sa nedajú potraviny zmraziť hlboko pod 0 ° C. Pre tento účel preto spoločnosť Qool vybavila svoj chladiaci box technológiou zapečatených blokov, ktoré sú naplnené špeciálnym materiálom PCM (phase change material), ktorý mení fázu a je oveľa komplexnejší ako ľad na vodnej báze.

Materiál PCM od spoločnosti Qool uvoľňuje stály prúd chladiacej energie, keď mení skupenstvo z tuhého na kvapalné, čím udržiava vnútro chladiaceho boxu v konštantnom teplotnom rozsahu po dobu až 10 dní. Používateľ jednoducho zmrazí bloky vyplnené PCM v domácej mrazničke počas jedného až troch dní, v závislosti od verzie, a potom ich uloží na boky a hornú časť chladiaceho boxu.

Vákuový chladiaci box Qool Box (47-litrový model).

Spoločnosť Qool pritom ponúka päť súprav pre konkrétne teplotné rozsahy. Od teplejšieho rozsahu 18 až 25 ° C, ktorý je vhodný napríklad pre určité červené vína, až do „hlbokého zmrazenia“ v rozsahu medzi -15 až -25 ° C. Bežný používateľ zrejme siahne najmä po štandardnej verzii s rozsahom od -2 do 2 ° C alebo od 2 do 8 ° C. No a nakoniec je k dispozícii „štandardné mrazenie“ v rozsahu teplôt -20 až -10 ° C.

Dĺžka chladenia / mrazenia sa samozrejme líši od použitia jednotlivých verzií blokov s PCM. Napríklad štandardná verzia (od -2 do 2 ° C) udrží vnútornú teplotu o niečo dlhšie ako 6 dní, zatiaľ čo pri verzii pre „hlboké zmrazenie“ sú to takmer štyri dni. Veko pomáha udržiavať vnútornú teplotu tým, že vytvára tepelné tesnenie a spoločnosť Qool tvrdí, že systém funguje v akejkoľvek klíme.

Vákuový chladiaci box Qool Box (27-litrový model).

Okrem vákuovej izolácie a pokročilej technológii chladenia / mrazenia, vyzerá Qool Box ako robustný chladiaci box. Má nosnosť až 70 kg a je navrhnutý tak, aby odolal pádom či nárazom alebo aj menším divým zvieratám. Veko údajne udrží až 150 kilogramov, takže sa chladiaci box dá použiť aj ako stolička v kempe.

Ceny za inovatívny chladiaci box Qool Box sa pohybujú od 400 do 440 EUR za 27-litrový model a od 505 do 570 EUR za 43-litrový model. Cenové rozdiely predstavujú päť rôznych verzií chladiacich alebo mraziacich blokov. V 27-litrovom modeli sa používajú štyri bloky a vnútorný objem pre chladenie je potom 22 litrov. V prípade 47-litrového modelu sa používa až šesť blokov a po ich osadení zostane chladiaci priestor s objemom 34 litrov. Dá sa kúpiť aj samostatný vákuový chladiaci box Qool Box za ceny od 350 do 410 EUR. Chladiaco-mraziace PCM bloky sú potom k dispozícii aj pre individuálny nákup.

Vákuový chladiaci box Qool Box.