Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka technológiám si môžete užiť výlet do Tatier aj v nepriaznivom počasí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z našich najväčších národných atrakcií sú nepochybne samotné Tatry. Ročne ich navštívia tisícky ľudí z rôznych kútov sveta. No nie každý má počas pobytu ideálne počasie. Aj preto sa partia Slovákov rozhodla vytvoriť zaujímavý technologický interiérový projekt, ktorý prináša zážitok z Tatier aj počas nepriaznivého počasia.

Dostať Tatry pod strechu - to je cieľom projektu Tatry vnútri, ktorý nájdu návštevníci veľhôr priamo v Starom Smokovci. Na jednom mieste tak majú k dispozícii množstvo atrakcií, za ktorými stoja aj technológie.

„My sme sa pokúsili vlastne na tomto malom priestore, zhruba 230 metrov štvorcových, priblížiť ľuďom tie Tatry tak ako ich videli, prípadne nevideli. Je tu niekoľko expozícií a každá je venovaná nejakej oblasti, napríklad faune, flóre, vrchom, kopcom,“ hovorí Jaroslav Holota, architekt, Tatry vnútri Starý Smokovec.

„Vieme všetky technológie ktoré sú v rámci objektu ovládať cez internet z akéhokoľvek miesta na svete. A ostatné technológie si návštevníci môžu ohmatať sami, pretože je tu množstvo dotykových obrazoviek, pomocou ktorých získavajú informácie o Tatrách. Ďalej sú to obrovské projekcie a projekčné plochy,“ dodáva Peter Matuška, Ústav technológií a inovácií.

Už pri vstupe zaujme návštevníkov výklenok, ktorý mnohí poznajú z Lomnického štíta. Spája v sebe skutočnosť s virtuálnou realitou.

„Máme VRkové okuliare, kde si návštevník môže vlastne pozrieť niekoľko výhľadov z toho vrchu,“ hovorí Jaroslav Holota, architekt, Tatry vnútri Starý Smokovec.

„Keďže je to horský štít, tak sa tam počasie mení veľmi rýchlo. Takže sme si našli čas a urobili sme tam viac výstupov, aby sme mohli natočiť video, ktoré sme neskôr zostrihali do príbehu. Takže vy, keď ste u nás v Lomnickom štíte, tak máte zaručené pekné počasie,“ dopĺňa Peter Matuška, Ústav technológií a inovácií.

Na viacerých miestach sa diváci dostanú doslova do obrazu prostredníctvom multimediálnych materiálov od skúsených slovenských fotografov a kameramanov. Interaktívny kamerový systém im sprístupní aj iný pohľad na rozpätie krídel vtákov.

„Máme tu technológiu, ktorá vám dá šancu, aby ste si vyskúšal, aké veľké rozpätie rúk máte voči dravcom ktorí žijú v Tatrách,“ hovorí Peter Matuška, Ústav technológií a inovácií.

Aj záchranárom a horským vodcom patrí časť atrakcie Tatry vnútri. K dispozícii je miesto pre interaktívne rozhovory s nimi.

„Kde im môžete klásť otázky vybrané a oni vám rozprávajú o tom čo robia, ako to robia,“ vysvetľuje Jaroslav Holota, architekt, Tatry vnútri Starý Smokovec.

Zaujímavosťou je aj interaktívna tabuľa, ktorá na veľhory prináša pohľad aj v úplných detailoch.

„Táto gigapixel technológia vám dovoľuje priblížiť si kamienok na štíte až do maximálnej veľkosti, ktorá je väčšia ako celá obrazovka, až z niekoľkých kilometrov. Celá fotografia má niekoľko giga pixelov a skladá sa z viac ako 2000 fotografií,“ hovorí Peter Matuška, Ústav technológií a inovácií.

Najmä deti si môžu zasa vyskúšať svoj čuch pri interaktívnej atrakcii s vôňami rôznych rastlín z Tatier, prípadne sa môžu vžiť do role svišťa, priamo v jeho nore.

Pre návštevníkov sú k dispozícii i slnečné fotografie zo známych miest, na ktoré ich prenesú technológie, aj keď vonku prší, či sneží.

„Technológia kľúčovania, ktorá je známa z televízie, je použitá pri konci našej expozície, kde každý jeden návštevník si môže vyskúšať fotografiu na zelenom pozadí,“ uzatvára Peter Matuška, Ústav technológií a inovácií.

Zaujímavý interaktívny technologický projekt Tatry vnútri slúži v Starom Smokovci pre predstavenie našich veľhôr, no jeho autori z Ústavu technológií a inovácií plánujú podobné inovatívne modely využiť aj pre prezentácie mnohých múzeí a galérií.