Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia deepfake vráti dávno zosnulých príbuzných späť do života

Technológia deepfake vráti dávno zosnulých príbuzných späť do života
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Genealogická spoločnosť MyHeritage prináša kreatívne použitie technológie deepfake v novej funkcii nazvanej ako Deep Nostalgia. Systém dokáže animovať fotografie dávno zosnulých blízkych a staré statické portréty premieňa na krátke videá s usmievajúcim sa príbuzným.

Technológia Deepfake sa za posledných pár rokov rýchlo rozšírila a vo všeobecnosti vytvára falošné fotografie alebo videá z jedinej zdrojovej fotografie. Táto technológia už vzbudila obavy o to, ako blízko sme k úplnej strate viery v pravosť zverejnených obrázkov. Spoločnosť MyHeritage predstavuje nové použitie technológie deepfake pre oživenie fotografie dávno zosnulých príbuzných.

Systém s názvom Deep Nostalgia pochádza od izraelskej spoločnosti D-ID. Používatelia môžu pritom nahrať staré fotografie zosnulých príbuzných a systém potom automaticky upraví snímku pred použitím algoritmu deepfake, ktorá poskytne krátke animované video subjektu. V priebehu niekoľkých sekúnd používateľa privíta jeho predok úsmevom, žmurknutím a pohybmi hlavou. Používateľ si môže zvoliť niekoľko kombinácií gest a na jednej fotografii môže byť animovaných aj viac tvárí.

Ukážka použitia technológie deepfake prostredníctvom systému Deep Nostalgia.

Zdá sa, že spoločnosť MyHeritage si uvedomuje znepokojivú povahu technológie deepfake a otvorene pripúšťa, že systém Deep Nostalgia nemusí byť pre každého. Poznamenáva tiež, že do svojho systému nepridá rečové funkcie, aby sa vyhla zneužitiu technológie tými, ktorí chcú ľahko vytvárať falošné videá živých ľudí.

Spoločnosť tvrdí, že za prvých 48 hodín spustenia novej funkcie bolo animovaných viac ako milión fotografií. Mnohým používateľom sa pritom systém javil ako „potešujúci“ a „neuveriteľný“. Pre tých, ktorí chcú experimentovať a vidieť, ako sa ich zosnulí príbuzní vracajú k životu a usmievajú sa, spoločnosť MyHeritage ponúka obmedzené množstvo animácií s vodoznakom zadarmo, zatiaľ čo neobmedzený prístup má samozrejme svoju cenu.