Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

AR Synth vloží päť klasických syntetizátorov priamo do vašej obývačky

AR Synth vloží päť klasických syntetizátorov priamo do vašej obývačky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Platforma Arts & Culture a služba YouTube od spoločnosti Google spustili novú online výstavu na oslavu histórie elektronickej hudby, ktorej súčasťou je aj zážitok z rozšírenej reality (augmented reality – AR), kde si používateľ môže zadarmo virtuálne zahrať na klasických syntetizátoroch spoločností Moog, ARP, Roland a ďalších.

Výstava s názvom Music, Makers & Machines (Hudba, tvorcovia a stroje) spája informácie o tých, ktorí vynašli technológiu, ktorá umožnila elektronickú hudbu, o tých, ktorí hudbu skutočne vytvorili, a o samotných žánroch elektronickej hudby. Tento projekt využil odborné znalosti viac ako 50-tich inštitúcií, nahrávacích spoločností a priekopníkov, aby ponúkol viac ako 250 online výstav, obrovský archív fotografií, 360-stupňové virtuálne prehliadky, videá a 3D naskenovaný hardvér, kľúčové miesta a ďalšie objekty.

Návštevníci sú vyzvaní, aby sa vydali na štyri tematické dobrodružstvá, kde môžu spoznať základy elektronickej hudby, zažiť klubovú kultúru, ktorá bola okolo nej vybudovaná, podniknúť výlet do starého hardvérového neba alebo spoznať syntetické zvuky a môžu sa zoznámiť s kľúčovými umelcami. No jeden z mnohých vrcholov tejto voľne dostupnej platformy je aj experiment s názvom AR Synth.

Experiment AR Synth dáva pod kontrolu päť klasických syntetizátorov.

Tento pôsobivý portál je domovom virtuálnych stelesnení klasických syntetizátorov Moog Memorymoog, ARP Odyssey, Fairlight CMI, Akai S900 a Roland CR-78, ktoré sa všetky nachádzajú v zbierke Švajčiarskeho múzea elektronických hudobných nástrojov. Tieto klasické syntetizátory môže používateľ vďaka rozšírenej realite umiestniť do svojho okolia (napríklad na konferenčný stolík alebo na pohovku) pomocou smartfónu alebo tabletu, alebo ich môže vyskúšať vo webovom prehliadači v 3D mriežkovom prostredí.

Každý model klasického syntetizátora sprevádzajú základné informácie, do 16-krokového sekvenceru je možné pridať noty, aby si používateľ mohol vypočuť, ako znejú. Dokonca sú k dispozícii aj gombíky a ovládače na doladenie tónov alebo použitie filtrov.

Experiment AR Synth je možné spustiť z online portálu výstavy Music, Makers & Machines.

Päť klasických syntetizátorov sa dá umiestniť do obývačky pomocou experimentu AR Synth od spoločnosti Google.