Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony odhaľuje nové ručné ovládače pre PlayStation 5 VR

Sony odhaľuje nové ručné ovládače pre PlayStation 5 VR
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je to len pár týždňov, čo spoločnosť Sony potvrdila vývoj VR systému pre PlayStation 5 a teraz k nemu predviedla ovládače. Nový dizajn, ktorý čerpá silnú inšpiráciu z rukávov vyzerá podstatne vyľahčený oproti neohrabaným starým VR ovládačom pre PS4. Navyše nové ovládače obsahujú niektoré funkcie z herného ovládača DualSense z hernej konzoly PlayStation 5.

Nové ovládače PS5 VR vyzerajú trocha ako bežný ovládač, ktorý sa rozdelil na polovicu. Zrkadlový obraz každého ovládača obsahuje palcový ovládač, tlačidlo na boku, spúšť na zadnej strane a hlavné tlačidlá - trojuholník a štvorec vľavo a X a kruh vpravo. Tlačidlo „vytvoriť“ je na ľavej polovici a tlačidlo „možnosti“ je na pravej strane. Všetky tlačidlá, spúšťače a páčky vyzerajú, akoby boli oveľa ľahšie dosiahnuteľné a použiteľné ako na starých ovládačoch.

Nové ručné ovládače pre PlayStation 5 VR.

Kruhový tvar môže vyzerať, akoby používateľ dával ruky do lopty, no tento krúžok slúži na to, aby systém mohol sledovať jeho pohyby a gestá. Namiesto starého systému sledovania pomocou jednej kamery pred televízorom budú nové VR okuliare samé sledovať, kde v priestore sa nachádzajú ručné ovládače. Tento nový systém odstraňuje staré obmedzenie a otvára možnosť priestorového a úplného 360-stupňového zážitku vo virtuálnej realite.

Nový ručný ovládač pre PlayStation 5 VR.

Nové ovládače majú prichystaných aj niekoľko ďalších šikovných trikov. Aj keď používateľ nestlačí žiadne konkrétne tlačidlo, dotykové senzory rozpoznajú, kedy jeho prsty spočívajú na ovládači alebo sú zdvihnuté, čo umožňuje virtuálnu replikáciu prirodzenejších gest. K dispozícii sú tiež niektoré z hlavných funkcií ovládača PS5 DualSense. Ovládače PS5 VR sú postavené na prekvapivo podrobnom systéme haptickej spätnej väzby a adaptívnych spúšťacích mechanizmov, ktoré simulujú napätie pri hernej akcii, ako je napríklad napínanie luku.

Spoločnosť Sony bohužiaľ uviedla, že systém sa nevydá skôr ako v roku 2022, takže je trochu čudné, že vydala toto oznámenie tak skoro. Môže to znamenať, že prototypy budú vývojárom čoskoro dodané, aby mohli navrhovať hry pre tento systém.

Nový ručný ovládač pre PlayStation 5 VR.