Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jednoduchá technológia vibrácie nôh simuluje pocit chôdze vo VR

Jednoduchá technológia vibrácie nôh simuluje pocit chôdze vo VR
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci už existujú súpravy, ktoré umožňujú hráčom kráčať na mieste, zatiaľ čo ich avatar chodí v prostredí virtuálnej reality (VR), takéto nastavenia bývajú veľké a zložité. Nový systém však simuluje chôdzu jednoducho len vibráciou nôh sediaceho používateľa.

Tento experimentálny systém vyvíjajú vedci z japonskej Technickej univerzity Tojohaši a z Tokijskej univerzity. Jeho používatelia si nasadia VR okuliare a slúchadlá s potlačením hluku, sadnú si na stoličku a každú nohu umiestnia na samostatnú pružinovú platformu s hliníkovým rámom. Každá z týchto plošín obsahuje dva „vibračné meniče“ - jeden pod šľapou a druhý pod pätou. Keď avatar používateľa kráča vo virtuálnom svete, meniče podľa toho vibrujú a simulujú tak pocit päty a šľapy chodidla, ktoré sa každým krokom postupne dotýkajú zeme.

Pružiny udržujú vibrácie v rámci platforiem, zatiaľ čo slúchadlá s technológiou potláčania hluku zabraňujú používateľovi počuť zvuk meničov. Keby tieto zvuky počul, mohlo by mu to zničiť „ilúziu“ chôdze. To znamená, že pri chôdzi počuje len zvuky krokov svojho avatara vo VR.

Schéma experimentálneho nastavenia technológie simulácie chôdze vo virtuálnej realite.

Bolo zistené, že simulácia chôdze je najpresvedčivejšia, keď testované subjekty videli prostredie VR z pohľadu prvej osoby. V tejto konfigurácii mohli vidieť ruky a nohy svojho avatara, keď sa na ne dívali dole, a navyše mohli vidieť odraz celého jeho tela vo virtuálnych zrkadlách. Simulácia bola menej presvedčivá, keď používatelia nevideli odrazy celého tela, alebo keď sa na svojho avatara pozerali len z pohľadu tretej osoby.

Vedci dúfajú, že keď sa táto technológia vyvinie ďalej, bude možné ju používať nielen v aplikáciách, ako je hranie VR hier, ale aj ako prostriedok, ktorý umožní napríklad telesne postihnutým ľuďom na vozíku, aby opäť zažili pocit chôdze. Tím tvrdí, že navrhované zariadenie pozostáva zo štyroch vibračných prevodníkov a zosilňovačov. Konfigurácia je teda pomerne jednoduchá, kompaktná a lacná, pričom náklady sa pohybujú od 300 do 500 dolárov.

Používateľ skúša systém v dvoch rôznych režimoch - v jednom, v ktorom zrkadlový odraz jeho avatara ukazuje celé telo, a v druhom, v ktorom sú viditeľné iba jeho ruky a nohy.