Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosná herná konzola Steam Deck vezme knižnicu vašich hier na cesty

Prenosná herná konzola Steam Deck vezme knižnicu vašich hier na cesty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nintendo Switch je šikovný koncept, ktorý je ale zjavne poddimenzovaný a chýba mu väčšia rozmanitosť hier. Spoločnosť Valve teraz prichádza s vlastným nápadom a uviedla Steam Deck – vreckovú hernú konzolu, ktorá umožní hranie hier z existujúcej knižnice Steam na cestách alebo na veľkej obrazovke.

Na prvý pohľad vyzerá prenosná herná konzola Steam Deck dobre. V jej strede sa nachádza 7 palcový LCD displej, ktorý je lemovaný pármi palcových ovládačov a množstvom tlačidiel. Najzrejmejším novým prírastkom sú trackpady na oboch stranách, ktoré podľa všetkého napodobňujú zážitok z používania počítačovej myši. Alebo ak to nestačí, obrazovka poslúži ako kapacitný dotykový displej, ktorý uľahčuje písanie alebo prechádzanie ponukami.

Toto vreckové zariadenie poháňa procesor AMD Zen 2 a grafický procesor RDNA 2 s až 1,6 teraflopmi výkonu na spracovanie grafiky. Operačná pamäť RAM má kapacitu 16 GB a na výber sú tri možnosti úložného priestoru so 64 GB eMMC flash úložiskom, 256 GB NVMe SSD alebo 512 GB vysokorýchlostného NVMe SSD. K dispozícii je aj možnosť rozšírenia pomocou microSD karty.

Prenosná herná konzola Valve Steam Deck.

To sú aj vo svete herných notebookov celkom slušné čísla a samozrejme Nintendo Switch absolútne prekonávajú. Čerešničkou na torte je, že používateľ bude mať prístup k desiatkam tisícov hier z obchodu Steam a všetky predtým zakúpené herné tituly budú čakať v knižnici. Ukladanie postupu do cloudu znamená, že na počítači doma môžete pokračovať tam, kde ste skončili a natívne budú fungovať aj ďalšie funkcie Steam, ako sú napríklad bonusy, zoznamy priateľov a chat.

Je zaujímavé, že nejde len o prenosnú hernú konzolu. Steam Deck je v podstate prenosný počítač, ktorý je schopný spustiť ďalší softvér, prehľadávať internet, streamovať video a dokonca hrať hry, ktoré nie sú na Steame. Vďaka pripojeniam Bluetooth a USB-C bude fungovať aj väčšina príslušenstva, vrátane slúchadiel, myší, klávesníc, ovládačov a čohokoľvek iného. Steam Deck je tiež možné pripojiť k externému displeju cez USB-C port v spodnej časti. Spoločnosť Valve tiež hovorí, že vyhradený dok bude k dispozícii neskôr.

Prenosná herná konzola Valve Steam Deck.

Výkonný hardvér by však mohol byť najväčšou prekážkou, keďže integrovaná 40-Wh batéria údajne vydrží osem hodín používania, no len pri menej náročných hrách alebo pri prehliadaní webu. Ak si chce používateľ zahrať náročné AAA hry, k nabíjačke by sa mal dostať už za dve hodiny.

No stále ide o zaujímavý nápad. Spoločnosť Valve už spustila predbežné objednávky, pričom ceny začínajú na 399 dolárov za 64 GB model, 529 dolárov za 256 GB a 649 dolárov za 512 GB verziu. Preprava sa má začať v decembri do Európy, Veľkej Británie, USA a Kanady a ďalšie regióny budú nasledovať neskôr.