Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Potopený les pozýva potápačov objaviť tajomné podmorské diela

Potopený les pozýva potápačov objaviť tajomné podmorské diela
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Archeológovia v budúcnosti sa možno budú čudovať dielam Jasona deCairesa Taylora. Ak by im jeho tvorba podivných potopených hláv vo Francúzsku dala o čom premýšľať, potom bude najnovší projekt britského umelca, ktorý zahŕňa inštaláciu podvodného lesa zo sôch, ktorú označuje za „prvú svojho druhu na svete“, pre nich nemenšia záhada na zamyslenie.

Múzeum podvodnej sochy Ayia Napa (MUSAN) bolo poverené obcou Ayia Napa na Cypre a ministerstvom rybného hospodárstva a námorného výskumu a získalo na tento projekt rozpočet 1 milión EUR.

Múzeum podvodnej sochy Ayia Napa (MUSAN).

Pripomínajúc prírodný podmorský les objavený pri anglickom pobreží pred niekoľkými rokmi, MUSAN sa nachádza v čistých stredomorských vodách pri pobreží Ayia Napa a pozostáva z celkom 93 umeleckých diel, ktoré boli nainštalované na morské dno v hĺbkach až do 10 metrov. Vystavené podvodné sochy stále vyzerajú celkom sviežo a nové, ale ide o to, že časom prirodzene zvetrajú a pomaly sa zahalia do morského života. Mnohé z nich zobrazujú relatívne jednoduché stromy, aj keď niektoré sa púšťajú do surrealistického prostredia, vrátane zobrazenia detí, ktoré akosi hrozivo ukazujú videokamerami na dospelého v strede.

Múzeum podvodnej sochy Ayia Napa (MUSAN).

„Umelecké diela, najmä tie, ktoré predstavujú stromy, sú navrhnuté tak, aby vo veľkom meradle priťahovali morský život a ako také sa budú vyvíjať organicky,“ vysvetľuje umelec. "Tieto inštalácie sú umiestnené v rôznych hĺbkach od morského dna po jeho povrch a sú rozmiestnené tak, aby pripomínali cestu hustým podmorským lesom. Niektoré z foriem stromov budú plávať tesne pod povrchom, takže celá štruktúra poskytuje komplexné prostredie pre morský život na všetkých úrovniach vodného stĺpca“.

Múzeum podvodnej sochy Ayia Napa (MUSAN).

Na realizáciu projektu boli sochy najskôr starostlivo vytvorené v umeleckej dielni na suchu, potom boli prenesené na lode (zdá sa, že sochy sú aspoň čiastočne betónové a umelec ich opisuje ako „inertné materiály s neutrálnym ph“). Potom boli prepravené na dané miesto a za pomoci tímu potápačov boli spustené na správne miesto a zaistené na morskom dne.

Múzeum podvodnej sochy Ayia Napa je už oficiálne otvorené.

Múzeum podvodnej sochy Ayia Napa (MUSAN).