Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Z archívov sa vynára retro herná konzola Amiga 500 Mini

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek všetkým skvelým funkciám a výkonu herných konzol PlayStation 5 a Xbox Series X si niekedy chce človek len v pohodlí vychutnať nostalgiu klasických hier. Ak vám niekde v krabici nežltne pôvodný stroj, máte k dispozícii modernizované mini verzie. Najnovším takýmto retro vzkriesením je Amiga 500 Mini, ktorá je vybavená 25 hrami a možnosťou pridávať ďalšie.

Pôvodný stroj Amiga 500, ktorý bol uvedený na trh v roku 1987, bol jedným z najúspešnejších domácich počítačových systémov spoločnosti Commodore, a napriek tomu, že mohol vykonávať množstvo pracovných a hobby úloh, bol obzvlášť obľúbený pri hraní hier.

A na to sa retro herná konzola Amiga 500 Mini, vydaná spoločnosťou Retro Games Ltd., zameriava. Ako to už pri týchto nových vydaniach mini konzol býva, obsahuje novší hardvér zabalený do zmenšenej verzie starého formátu klávesnice. K dispozícii bude aj hranatá dvojtlačidlová myš a navyše je tu vložený úplne nový herný ovládač na štýl gamepadu, ktorý vďaka svojmu elegantnému štýlu z 80. rokov zapadá do retro dizajnu.

Retro herná konzola Amiga 500 Mini.

Retro herná konzola Amiga 500 Mini emuluje hry nielen z A500, ale aj z neskorších modelov A600 a A1200. Dodáva sa s predinštalovanými 25 hrami, vrátane klasík ako sú Alien Breed 3D, Another World, ATR: All Terrain Racing, Battle Chess, Cadaver, Kick Off 2, Pinball Dreams, Simon The Sorcerer, Speedball 2: Brutal Deluxe, The Chaos Engine, Worms: The Director´s Cut, a Zool: Ninja Of The „Nth“ Dimension. Zostávajúcich 13 titulov bude odhalených neskôr.

O zrejme najzaujímavejšou funkciou je, že na rozdiel od väčšiny ostatných mini herných konzol môže používateľ do tohto zoznamu pridávať nové hry. Môže načítať USB disk so starými hrami Amiga a pôvodným softvérom WHDLoad a zapojiť ho do boku Amiga 500 Mini.

Retro herná konzola Amiga 500 Mini.

Samozrejme, že tu nájdeme niekoľko moderných ústupkov. Tieto klasické hry môžu byť pekne náročné, takže existuje možnosť ukladania priebehu do úložných slotov, ktoré pomôžu prekonať herné výzvy. Zariadenie má výstupy pre zobrazenie v rozlíšení 720p s obnovovacou frekvenciou 50 alebo 60 Hz. K dispozícii je niekoľko možností zmeny mierky a filter CRT, aby hranie vyzeralo čo najautentickejšie.

Cena zatiaľ nebola spomenutá, ale retro herná konzola Amiga 500 Mini by mala byť vydaná začiatkom roka 2022.