Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

38 % ľudí nikdy nepoužilo zoznamovacie aplikácie pre obavy z podvodníkov

38 % ľudí nikdy nepoužilo zoznamovacie aplikácie pre obavy z podvodníkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zo zistení nedávnej štúdie Kaspersky vyplýva, že podvodníci v zoznamovacích aplikáciách predstavujú vážnu prekážku pre ľudí, ktorí chcú využívať tieto služby. Špecificky sa ich bojí používať až 38 % respondentov, pretože sa obávajú, že naletia podvodníkom a 34 % respondentov vo všeobecnosti neverí ľuďom v zoznamovacích aplikáciách. Avšak v hľadáčiku kyberzločincov sa ocitlo iba 15 % respondentov a len necelej tretine (31 %) respondentov, ktorí sa dostali do kontaktu s podvodníkmi, sa podarilo vyhnúť útoku.

Milióny jednotlivcov používajú online zoznamovacie aplikácie alebo stránky sociálnych sietí, aby si našli partnera. Avšak namiesto lásky mnoho ľudí narazí na podvodníkov, ktorí sa z nich snažia vylákať peniaze. Podvodníkov priťahujú zoznamovacie služby, pretože vedia, že ľudia na týchto platformách hľadajú osobné spojenie, ktoré sa dá ľahko zneužiť.

Zo všetkých možných typov problémov súvisiacich so zoznamovacími aplikáciami boli používatelia najčastejšie vystavení catfishingu (51 %), čiže situácii, keď sa daná osoba vydáva za niekoho iného, následne škodlivým odkazom či prílohám (21 %) alebo im bola ukradnutá identita (17 %).

Tí, ktorí sa dokázali vyhnúť útoku, boli schopní identifikovať podvodníka s podozrivým profilom, ktorý nevyzeral legitímne (50 %), boli mimoriadne opatrní a nikdy neposielali peniaze zoznamovacím aplikáciám (49 %) alebo venovali pozornosť podozrivým správam (47 %). Vyše pätina (21 %) respondentov spozornela, keď podvodník odmietol zorganizovať videohovor.

Nedostatok súkromia je pre zoznamovacie aplikácie vážnym problémom. 26 % respondentov sa obávalo, že by ich osobné údaje boli ďalej šírené online a 19 % používateľov vymazalo zoznamovacie služby z dôvodu, aby boli ich osobné informácie súkromnejšie.

„Online randenie môže byť vnímané ako celkom riskantné dobrodružstvo, pretože spočiatku ľudia o sebe vlastne nič nevedia. Treba si dávať pozor, byť v strehu a venovať pozornosť správaniu vášho digitálneho partnera. Ak vás počas prvého alebo druhého dňa online zoznamovania požiada o peniaze alebo osobné údaje, je na zváženie, či je v takejto komunikácii bezpečné pokračovať. Bezpečnostné opatrenia môžu byť navyše užitočným spôsobom, ako zaistiť, že bude online zoznamovanie bezpečné a príjemné,“ komentuje David Jacoby, výskumník bezpečnosti spoločnosti Kaspersky.

„Ktokoľvek, kto sa zaregistruje do zoznamovacej aplikácie, je v zásade ochotný do istej miery otvoriť sa a poskytnúť aj svoje osobné informácie. Na to, aby ste sa spoznali, je predsa potrebná ochota zdieľať podrobnosti o sebe. Pokiaľ sa táto otvorenosť, z ktorej vyplýva aj trocha bezbrannosti, zneužije, rany bývajú hlboké. Pri stretnutí v reálnom svete možno dúfať, že dokážete rozpoznať, či má niekto dobré alebo zlé úmysly. Ale aj tu sa dá zmýliť, pretože skúsení podvodníci sa vedia veľmi dobre maskovať,“ vysvetľujú terapeuti Birgitt Hölzel a Stefan Ruzas z mníchovskej poradne Liebling + Schatz.

A dodávajú: „Nové technológie zohrávajú ambivalentnú úlohu. Na jednej strane sú médiom voľby a mnoho ľudí už vie, ako sa chrániť. Na druhej strane si ľudia uvedomujú, že existuje mnoho (sofistikovaných) spôsobov, ako sa dajú zneužiť. Aby ste sa chránili, musíte rozpoznať, o čo vlastne podvodníkovi ide. O peniaze? Údaje? Krádež identity? Alebo vás tá druhá osoba chce prenasledovať či citovo vydierať? V týchto situáciách by ste si mali okamžite položiť protiotázku, prečo sú tieto informácie pre druhú osobu dôležité? Či už sa pýtajú na vašu finančnú situáciu, zdravie, významnú životnú udalosť, konkrétne informácie o zamestnávateľovi či o pracovnej pozícii, žiadajú vás o prepojenie s priateľmi, chcú vedieť vaše tajomstvá či slabé stránky a pod.. Je preto namieste veľká opatrnosť a ak divný pocit pretrváva, kontakt s takou osobou by ste mali okamžite prerušiť.“

Aby ste sa vyhli podvodníkom pri online randení, odborníci Kaspersky odporúčajú:

• Prekontrolujte si (aj viackrát) nastavenia ochrany osobných údajov vo svojich účtoch na sociálnych sieťach, ako aj v zoznamovacích aplikáciách, aby ste zaistili, že citlivé informácie, ako napríklad adresa trvalého bydliska alebo pracovisko, nebudú zverejnené.

• Vlastnou kontrolou môžete znížiť riziko doxingu. Vygooglite svoje meno. Predstavte si, že sa pokúšate nájsť informácie o sebe a sami uvidíte, na čo natrafíte. Možno budete prekvapení z toho, aké všetky údaje o sebe nájdete.

• Používajte efektívne bezpečnostné riešenie, ktoré ponúka pokročilú ochranu na viacerých zariadeniach. Kaspersky Security Cloud môže pomôcť spravovať vaše aplikácie, odstraňovať povolenia, ktoré nie sú potrebné ako aj chrániť pred phishingom a inými hrozbami.

• Nezdieľajte svoje telefónne číslo či prezývku, ktorú v komunikačnej aplikácii používate. Je bezpečnejšie používať vstavanú chatovaciu vrstvu priamo v zoznamovacej aplikácii, až kým si nie ste istí, že môžete dôverovať osobe, s ktorou si píšete.

Celá správa je dostupná na blogu spoločnosti Kaspersky.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Kaspersky).

(Zdroj: Tlačová správa Kaspersky)