Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Recyklovateľný chladiaci box Wooly má v stenách ovčiu vlnu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Startup spoločnosť Wool Street chce nadšencom vonkajších aktivít poskytnúť ekologickejšie riešenie ako bežný chladiaci box s polyuretánovými stenami. Jej chladiaci box Wooly je totiž prvým svojho druhu s izoláciou z ovčej vlny. Je štýlovo poskladaný kompletne z recyklovateľných materiálov, má niekoľko praktických funkcií a ľad by mal udržať až tri dni.

Nový ekologický chladiaci box Wooly má kapacitu 50 litrov, čo je dostatok miesta na uloženie nápojov a potravín. Meria 37,8 x 62,5 x 34,8 centimetrov a má celkovú hmotnosť 8,3 kilogramu. Jeho kryt je pritom vyrobený zo zmesi plne recyklovateľnej nehrdzavejúcej ocele a hliníka.

Na oboch stranách boxu sa nachádza robustná rukoväť na prenášanie boxu, ktorý môže mať naplnený hmotnosť až 45 kilogramov. Západky medzitým zaistia veko a vytvárajú vzduchotesné tesnenie. V hornej časti veka je pohodlne zabudovaná doska na krájanie vyrobená z bambusu, ktorá je pripevnená na pántoch, vďaka čomu sa dá ľahko vysunúť, aby používateľ získal prístup k chladenému obsahu vo vnútri. Môže pritom slúžiť ako stolík na odkladanie vybratých nápojov a potravín.

Kompletne recyklovateľný chladiaci box Wooly.

Okrem recyklovateľného tela sa skutočný rozdiel chladiaceho boxu Wooly nachádza v jeho stenách. Polyuretánová pena, ktorá sa bežne používa ako izolátor, je náročná na recykláciu, zahŕňa výrobu škodlivých chemikálií a pri rozklade emituje škodlivé plyny. Preto sa vývojári z Wool Street obrátili na ekologickejšiu náhradu vo forme 100-percentnej prírodnej ovčej vlny.

Tím pritom testoval rôzne druhy plstí, voľnú výplň a izoláciu z vlny, až kým prišiel na typ plsti, ktorá ponúka optimálny výkon. Tvrdí, že dokáže izolovať rovnako efektívne ako polyuretán, pričom udrží ľad vo vnútri po dobu až troch dní.

Kompletne recyklovateľný chladiaci box Wooly.

K ďalším funkciám chladiaceho boxu Wooly patrí drenážny otvor na vypustenie roztopeného ľadu, ako aj voliteľné príslušenstvo vo forme tácky, ktorá je umiestnená vo vnútri a chráni veci ako je chlieb, šalát a ďalšie trvanlivé výrobky pred vlhkosťou.

Wooly je k dispozícii v prevedení z prírodného hliníka alebo v odtieňoch dreveného uhlia. V súčasnej dobe sa dá získať prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter za 200 dolárov (o 33 percent menej ako bude plánovaná maloobchodná cena). Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane z vybraných krajín by sa mala začať v marci budúceho roka.

Kompletne recyklovateľný chladiaci box Wooly.