Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Domáci skleník Plantee uľahčuje starostlivosť o rastliny

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Krytý domáci skleník Plantee bol vyvinutý pre ľudí, ktorí si chcú pestovať rôzne rastliny bez toho, aby ich videli vädnúť a umierať napriek všetkému úsiliu sa o ňu starať. Riešenie typu všetko v jednom výrazne uľahčuje starostlivosti o rastliny, takže takmer každý si môže pohodlne dopestovať všetky druhy rastlín priamo vo svojej domácnosti.

Ako mnohí z nás zistili, každá odroda izbovej rastliny má iné potreby, ktorých splnenie môže byť dosť náročné. Aj keď niektorí pestovatelia môžu mať z tejto výzvy radosť, iní môžu uprednostniť, aby sa technológie o všetko postarali automaticky a jednoducho si sadli a mohli si už len užívať výsledky.

Existuje už niekoľko domácich záhradných systémov, no väčšina z nich sa zameriava na stabilné dodávanie listovej zeleniny a byliniek. Nový domáci skleník Plantee to tiež dokáže, no zvládne pomôcť aj pri pestovaní náročných dekoratívnych rastlín, ako sú tropické rastliny. Na jeho prednej strane hliníkovej základne je umiestnené výklopné 7-palcové dotykové rozhranie pre ovládanie a monitorovanie systému. To umožní používateľovi vykonávať také úlohy, ako je v doplnenie nádrže na vodu, pridanie hnojiva, prerezávanie a podobne.

Domáci skleník Plantee.

Zariadenie je vybavené vaňou na hlinu s objemom 1,3 litra, skleneným krytom umožňujúcim vnútorný objem rastu až 17 litrov, LED diódami Osram Duris, snímačmi teploty a vlhkosti pôdy, nastaviteľnou hadicou na cielené zavlažovanie a vnútornou nádržou na vodu s objemom 1 500 ml. Tá poslúži na automatické zavlažovanie pohodlne na diaľku, no dá sa použiť aj externá nádrž ako je napríklad vedro alebo fľaša s vodou.

Na rozdiel od domácich záhradiek, ktoré vyžadujú, aby pestovatelia nakupovali vyhradené kapsule so semenami, môže skleník Plantee pojať všetky druhy rastlín a semien kúpených v obchode, vrátane orchideí, bonsajov, jahôd, čili papričiek, mikrozelených rastlín, trpasličích slnečníc a sukulentov akéhokoľvek druhu. Môže byť pritom použitá organická alebo minerálna pôda. Po zdvihnutí priehľadného krytu získa používateľ prístup k vani s pôdou a k rastlinám.

Domáci skleník Plantee.

Jednotlivé profily pestovania rastlín sú dostupné online a je možné ich importovať do systému, ktorý určuje parametre, ako sú cykly osvetlenia a intenzita, zalievanie, prúdenie vzduchu a teplota vzduchu v skleníku, úroveň vlhkosti pôdy a podobne. Používatelia si môžu tiež vytvárať vlastné profily pomocou aplikácie Plantee a potom tieto nastavenia načítať do systému pomocou USB kľúča.

Domáci skleník Plantee.

No táto technológia domáceho pestovanie rastlín nie je vôbec lacná. Cena pre skorých podporovateľov startup kampane na portáli Kickstarter sa začína od 899 dolárov, v ktorej je zahrnutý domáci skleník, štartovací balíček semien, pôda, hnojivo, magnetická hadica na prívod vodu, USB kľúč na nahrávanie profilov pestovania rastlín a napájací zdroj. Dodávka prvých kusov je naplánovaná na február / marec 2022.

Domáci skleník Plantee.