Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový box na streamovanie hier Alienware naraz spustí až štyri relácie

Nový box na streamovanie hier Alienware naraz spustí až štyri relácie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nové zariadenie na streamovanie hier s názvom Concept Nyx od značky Alienware by mohlo poskytnúť všetok potrebný výkon pre až štyri súbežné herné relácie na ľubovoľnej obrazovke. Tým sa otvoria niektoré zaujímavé možnosti streamovania hier, ako je napríklad jednoduché prepínanie medzi rôznymi obrazovkami.

Streamovanie hier sa v poslednej dobe rozbieha vo veľkom štýle, no keďže sa ukázalo, že najnovšie herné konzoly a špičkové grafické karty je mimoriadne ťažké zohnať, tento nápad vyzerá atraktívnejšie ako doteraz. Služby ako Google Stadia, GeForce Now, Parsec a ďalšie tvrdia hovoria hráčom, aby zabudli na hardvér a môžu hrať v cloude. Je však potrebné dostatočne rýchle internetové pripojenie, aby sa mohli ovládacie vstupy odoslať na herný online server a stream vybranej hry vo vysokom rozlíšení sa mohol vrátiť takmer v reálnom čase.

Herná značka Alienware má však na túto myšlienku iný pohľad. Nové zariadenie Concept Nyx je navrhnuté tak, aby umiestnilo server na streamovanie hier priamo v domácnosti a premení tak akúkoľvek obrazovku na špičkový herný stroj s nízkou latenciou.

Koncept boxu na streamovanie hier v domácnosti Alienware Concpet Nyx.

Koncept je momentálne vo fáze testovania prototypu. Umožnil by až štyrom používateľom súbežne spúšťať herné relácie pomocou ručných ovládačov, streamovať obraz a zvuk do akéhokoľvek pripojeného zariadenia, či už sú to notebooky, televízory, stolné počítače, tablety a smartfóny, ktoré si môžu aplikáciu nainštalovať. Takto by bolo jednoduché si vedzme pustiť svoju reláciu na veľkej obrazovke v obývačke, alebo rýchlo prepnúť na malú obrazovku, aby nebol hráč napríklad prichytený pri hraní nejakej romantickej scény.

„Pretože spracovanie prebieha lokálne (v porovnaní s potrebou posielania dát na vzdialené servery a zo vzdialených serverov), mohlo by to ponúknuť nižšiu latenciu, väčšiu šírku pásma a väčšiu odozvu,“ píše sa na blogu Alienware, „v konečnom dôsledku to vyrieši niektoré výkonnostné nedostatky súčasných alternatív, ako je cloudové hranie. To znamená, že latencia pre viacerých hráčov môže dosiahnuť jednociferné milisekundy, aby sa dramaticky znížilo oneskorenie moderných cloudových herných systémov“.

Koncept boxu na streamovanie hier v domácnosti Alienware Concpet Nyx.

Bude to však zrejme drahé riešenie a pravdepodobne si bude vyžadovať niekoľko teraz ťažko dostupných špičkových grafických kariet. Aj keď tento streamovací box Alienware propaguje ako „budúcnosť hrania“, v súčasnosti je to len koncept a je stále vo vývoji. Ak by sa to dostalo na trh, cena bude musieť byť dosť starostlivo zvolená, pretože zariadenie začne prinášať výhody oproti konzole alebo hernému PC, až keď ho používa niekoľko ľudí naraz.

Napriek tomu ide o zaujímavý nápad a v súčasnosti určite existujú domácnosti, kde chcú hrať hry štyria ľudia naraz. Možno sa v budúcnosti teda nájde miesto na trhu aj pre tento druh zariadenia.

Koncept boxu na streamovanie hier v domácnosti Alienware Concpet Nyx.