Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Do programovania s micro:bitmi sa zapojilo už takmer 570 škôl!

Do programovania s micro:bitmi sa zapojilo už takmer 570 škôl!
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V septembri 2020 Telekom odštartoval program ENTER, ktorý mal jeden hlavný cieľ: pomôcť naštartovať digitálne vzdelávanie detí na slovenských školách. Za posledných 18 mesiacov sa podarilo do programovania s micro:bitom zapojiť už takmer 570 škôl po celkom Slovensku. Micro:bit dnes už navyše nie je len otázkou výučby informatiky, objavuje sa už aj na hodinách fyziky či biológie.

Od začiatku projektu Telekom školám prerozdelil v dvoch grantových výzvach už viac ako 390-tisíc eur, za ktoré mohli získať sady micro:bitov určené na praktické vzdelávanie detí. Telekom sa však nezameriava len na vybavenie škôl hardvérom - spolu so svojimi partnermi Aj ty v IT a Učíme s hardvérom pravidelne organizuje workshopy pre učiteľov a pripravuje vzdelávacie materiály a podklady na hodiny informatiky. Za posledný rok a pol sa podarilo vyškoliť 600 učiteľov, z ktorých každý v priemere odučil ďalších 90 žiakov. Spolu sa tak s micro:bitom mohlo učiť programovať až rekordných 54-tisíc žiakov základných a stredných škôl.

ENTER valcuje školy, pomáha rásť študentom aj učiteľom

Až 97% učiteľov uviedlo, že micro:bity dokážu žiakov motivovať k programovaniu a technológiám a až 95% učiteľov konštatuje, že im program ENTER pomohol učiť žiakov používať programovanie na kreatívne riešenie problémov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vypracovala organizácia Učíme s hardvérom na vzorke 149 učiteľov zapojených do programu ENTER.

Z prieskumu tiež vyplýva, že ENTER pomohol učiteľom posunúť svoje znalosti – až 85% učiteľov uviedlo, že ich ENTER posunul po odbornej stránke a 77% učiteľov skonštatovalo, že im ENTER pomohol posunúť sa pedagogicky. ENTER tiež pomohol poukázať na dôležitosť a potenciál medzipredmetového vzdelávania – až 82% učiteľov informatiky uviedlo, že si micro:bit všimli aj učitelia iných predmetov.

„Pri štarte programu ENTER sme mali veľké ambície, no realita prekonala akékoľvek naše očakávania. Samých nás prekvapilo, ako veľmi sa učitelia informatiky aj žiaci vedeli nadchnúť a ukázalo sa, že micro:bit dnes už nie je len o informatike, ale v rámci medzipredmetového vzdelávania pomáha napríklad na biológii učiť deti o potrebách rastlín,“ skonštatovala Tatiana Švrčková, manažérka projektov spoločenskej zodpovednosti Telekomu.

Čo nás ešte čaká v roku 2022?

ENTER pokračuje ďalej – v tomto roku sa uskutoční ďalších 65 micro:bit workshopov pre žiakov, v marci sa navyše na STU uskutoční špeciálny bezplatný workshop zameraný na prácu s e-textíliami, ktorý vzniká v spolupráci organizácií Aj ty v IT a Slovak Fashion Council.

Okrem toho sa učitelia aj žiaci budú môcť tešiť na nové videokurzy so zameraním na IoT a SmartHome, ktoré posunú ich zručnosti v programovaní na novú úroveň.

Micro:bit v Auréliu a ENTER Olympiáda

Telekom tiež v marci odhalil nové micro:bit exponáty v bratislavskom Zážitkovom centre vedy Aurélium, ktoré sa tak stane miestom pre školy, ktoré doteraz nemali možnosť vyskúšať si prácu s micro:bitom a zároveň prvým verejným priestorom, kde sa môžu s micro:bitom stretnúť rodičia a deti spoločne. Počas roka bude zároveň hostiť desiatky workshopov a školení.

Deťom aj rodičom micro:bit v Auréliu pomôže napríklad pochopiť, ako funguje miešanie RGB farieb, ako funguje merač rýchlosti na bicykli, a umožní im vyskúšať bezdrôtovú komunikáciu cez morzeovku.

Aurélium bude tiež miestom vyhodnotenia ENTER Olympiády v programovaní s micro:bitmi. Školy môžu projekty do olympiády registrovať ešte do konca marca, vyhlasovanie víťazov prebehne v júni.

Programovanie (nielen) pre mladých

Telekom verí, že rozvoj digitálnych zručností nie je len otázkou pre najmladšie generácie a preto chce program digitálneho vzdelávania ENTER rozšíriť aj do iných cieľových skupín. Prvou lastovičkou je grantový program „Zrelí na dobu digitálnu,“ v ktorom Telekom prerozdelil 50-tisíc eur neziskovým organizáciám na 17 úspešných projektov, ktoré sú zamerané na rozvoj digitálnych zručností u seniorov.

(Zdroj: Tlačová správa Slovak Telekom)