Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tuzemský softvér zábavnou formou učí cudzie jazyky všetky vekové kategórie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hovorí sa, že koľko rečí vieš, toľko krát si človekom. Platí to najmä v dnešnej digitálnej dobe, kde to bez znalosti aspoň jedného zo svetových jazykov, môže byť náročné. Naučiť sa ho však nemusí byť pre každého jednoduché. Svoje o tom vedia najmä staršie ročníky. No nielen im by v tomto smere mohla pomôcť zaujímavá online aplikácia LangBee z dielne šikovných slovenských vývojárov. Tá okrem jazykových kurzov prináša aj možnosť učenia sa slovíčok a fráz na mieru z až 12-tich jazykov. A samozrejme, že na pomoc si k tomu berie najmodernejšie technológie.

Online nástroj na učenie cudzích jazykov, LangBee, vychádza z obľúbenej aplikácie WocaBee, ktorá bola navrhnutá priamo pre školy a úspešne sa už používa v mnohých krajinách. Za jej vznikom pritom stojí zaujímavý príbeh.

„V roku 2018 som zvažoval odísť pracovať do Rakúska, tak som začal intenzívne užívať nemčinu. Veľa som čítal knižiek, pozeral filmov. A v tomto procese som si zapisoval slovíčka do počítača, do tabuľky: slovíčko – preklad. Keď ich bolo okolo 150, tak som sa zamyslel nad tým, že ako sa ich efektívne nenásilne naučiť. Tak som dostal nápad vytvoriť jednoduchú aplikáciu. Začalo ma to baviť a z toho vlastne vznikla aplikácia WocaBee, ktorá teraz už je v deviatich krajinách,“ hovorí Michal Ošvát, CEO, WocaBee.

LangBee teda stavia na časom overených metódach výučby zo školskej aplikácie WocaBee, ktoré tak svojim spôsobom môže sprostredkovať aj bežným používateľom. Pedagógmi konzultované metódy sú pritom navrhnuté tak, aby boli vhodné pre všetky vekové kategórie.

„Stretávam sa s naozaj pozitívnou spätnou väzbou. Napríklad aj starších ľudí nad 65, dokonca nad 70 rokov, ktorí klikajú a používajú LangBee. A taktiež 7, 8 roční alebo dospelí, pracujúci.“

Keďže ide o takzvanú online aplikáciu, funguje prostredníctvom webového prehliadača. Používateľovi teda stačí mať pripojenie na internet. A keďže je dizajn plne responzívny, obsah sa dokáže prispôsobiť podľa toho, či sa zobrazuje v počítači, na tablete alebo v smartfóne. Samotná aplikácia LangBee sa pritom skladá z dvoch výučbových modulov.

„LangBee prináša možnosť absolvovať online kurzy anglického a nemeckého jazyka, pričom je na výber z úrovní od A1, čo je úplný začiatočník, potom A2, B1 a B2, čo je pokročilý. A druhý modul, teda učenie slovíčok, je vhodný pre tých, ktorí navštevujú jazykové kurzy, chcú sa učiť slovíčka na mieru podľa potreby. Na výber je z dvanástich cudzích jazykov. Akákoľvek kombinácia dvanástich jazykov je možná. Pre zaujímavosť, študenti z Rakúska sa učia dokonca latinský jazyk.“

Základným princípom pri učení sa slovíčok a fráz na mieru, v online aplikácii LangBee, je zo strany používateľa to, aby sa postupne snažil splniť takzvané balíčky.

„Ten jeden balíček, čo je zhruba nejakých 10 až 12 slovíčok, si je potrebné prejsť v troch úrovniach a na konci prejsť testom. Precvičovanie prebieha primárne pomocou rôznych metód, kde sa píše, volia sa obrázky, vypočuje si to používateľ.“

Výhodou online aplikácie LangBee je aj to, že počas precvičovania slovíčok a fráz z daného balíčka pozorne dohliada na odpovede používateľa algoritmus, ktorý je založený na umelej inteligencii.

„Sleduje, kde a aké chyby používateľ robí, a podľa toho algoritmus vyhodnocuje, na čo a akým spôsobom sa zamerať. A podľa toho tie slovíčka, ktoré už viem, mi zobrazuje menej. A tie, ktoré neviem, tak tie si precvičím rôznymi metódami viackrát, až kým LangBee nevyhodnotí, že už je to v poriadku a ideme ďalej.“

Vývojári samozrejme nezabudli ani výučbu správnej výslovnosti, ktorá je tiež dôležitá pri učení sa cudzích jazykov. Používateľ si ju môže overiť pomocou hovorenia slovíčok alebo fráz do mikrofónu svojho zariadenia.

„V tom prípade je použitá opensource technológia, ktorá rozpozná z reči nejaký text a aplikácia už porovná, vyhodnotí, nakoľko sa zhoduje. Sú tam ošetrené aj špecifické prípady. Napríklad slová, ktoré rovnako znejú, inak sa píšu.“

Vďaka rôznym použitým metódam sa tak používateľ môže efektívnym spôsobom naučiť množstvo nových slovíčok a fráz. Záleží len na jeho šikovnosti.

„Pri štandardnom tempe učenia v LangBee sa dokáže používateľ naučiť približne 140 slovíčok a fráz mesačne. Ale máme používateľov, ktorí zvládnu aj 1000, 1200 behom dvoch mesiacov. Čo je naozaj fascinujúce. Ja osobne si spomínam, že také množstvo slovíčok som sa naučil na škole možno za dva roky, za tri,“ dodáva Michal Ošvát, CEO, WocaBee.

Online aplikácia LangBee sa aj vďaka technológiám, ako je umelá inteligencia, môže stať užitočným nástrojom s individuálnym prístupom výučby cudzích jazykov pre jednotlivcov. Či už sú to žiaci, študenti, pracujúci alebo dôchodcovia, prostredníctvom rôznych inovatívnych metód precvičovania ich aplikácia LangBee môže naučiť množstvo slovíčok z až 12-tich jazykov, vrátane ich výslovnosti.