Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Poznáme názov robota, s ktorým budú naši študenti súťažiť v Mexiku

Poznáme názov robota, s ktorým budú naši študenti súťažiť v Mexiku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľkolepá medzinárodná robotická olympiáda FIRST Global sa nezadržateľne blíži. Pätica talentovaných stredoškolákov spolu s ich mentorom Adamom Kuklom pôjdu v polovici augusta reprezentovať našu krajinu do Mexika. Robotická stavebnica konečne dorazila a tím už budúcemu robotovi vymyslel aj netradičné meno – Aurel. Kým sa nechali inšpirovať?

Naši chalani patria medzi hviezdy národných a medzinárodných robotických súťaží akou je napríklad FIRST Lego League. Slovenský tím má za sebou úvodné stretnutie v Žiari nad Hronom, kde začali vymýšľať dizajny na funkcie robota a čakali už len na príchod samotných robotických komponentov. Tie si už študenti so svojim mentorom po prvý raz otvorili v priestoroch AeroMobilu, a práve tam sa spoločne dohodli na nezvyčajnom mene robota. Minulý rok sa súťažný robot volal Vianočka, tento rok sa tím inšpiroval Aurelom Stodolom, známym vedcom svetového formátu, strojným inžinierom a konštruktérom.

„Venoval sa vývoju parnej turbíny, ktorá sa dodnes používa v elektrárňach. Bol veľkým slovenským vedcom a keďže pole jeho pôsobnosti úzko súvisí s témou tohtoročnej výzvy FIRST Global, rozhodli sme sa dať nášmu zostrojenému robotovi meno Aurel,“ vysvetľuje mentor tímu Adam Kukla.

Tím študentov z FIRST Globla Slovakia rozbaľuje robotickú stavebnicu.

Slovensko je krajinou veľkých vynálezcov a FIRST Global vedie ľudí k tomu, aby prichádzali s novými a originálnymi nápadmi, nebáli sa vyvinúť niečo, čo môže byť prospešné pre spoločnosť či životné prostredie.

„Rozvoj vedy a techniky vždy bol a stále je v našej krajine naozaj dôležitý a takouto formou chceme upozorniť na to, že Slovensko si aj účasťou na robotickej súťaži udržiava túto tradíciu,“ dopĺňa Kukla.

Tím študentov z FIRST Globla Slovakia rozbaľuje robotickú stavebnicu.

Výzva tohto ročníka FIRST Global sa dá jednoducho odvodiť z hernej disciplíny "Energy Impact". Cieľom je upozorniť na dopady rôznych spôsobov výroby energie, a práve to je podstatou hry - tímy aliancie sa budú pokúšať o výrobu energie. Budú však musieť čeliť viacerým obmedzeniam. K dispozícii budú mať veterné turbíny (každá aliancia môže aktivovať len jednu), solárne panely (ťažko sa získavajú a umiestňujú) a tepelné elektrárne (limitujúcim faktorom je vyčerpateľnosť zdrojov). Veľmi dôležitá bude spolupráca – tímy si budú môcť navzájom posúvať svoje možnosti pri výrobe energie a v prípade, že sa dokážu dohodnúť, dosiahnu vyšší zisk.

„Jedine analýza výhod a nevýhod jednotlivých spôsobov výroby energie, ich dopady na ekonomiku, spoločnosť, životné prostredie a spolupráca krajín pri hľadaní efektívnejších energetických riešení nás vedia posunúť vpred,“ uzatvára mentor tímu.

Tím študentov z FIRST Globla Slovakia rozbaľuje robotickú stavebnicu.

Slovenský tím začal spolupracovať aj s mladým slovenským youtuberom Jurajvie, ktorý postuje náučné videá a odpovedá na náročné vedecké otázky. Tento týždeň už zverejnil video, kde hovorí o rôznych zdrojoch energie a o FIRST Global.

Päticu nesmierne šikovných chalanov a ich pokroky v stavbe, dizajne a programovaní robota Aurela, je možné každý týždeň sledovať na facebookovej stránke občianskeho združenia FIRST Global Slovakia. Zároveň je možné náš slovenský tím finančne podporiť cez jeho kampaň na darujme.sk.

Ani počas rozbaľovania stavebnice robota nechýbala našim študentom kreativita.

(Zdroj: Tlačová správa FIRST Global Slovakia)