Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Grantový program e-Školy pre budúcnosť prijal rekordný počet projektov

Grantový program e-Školy pre budúcnosť prijal rekordný počet projektov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Šiesty ročník grantového programu Nadácie Orange e-Školy pre budúcnosť oslovil opäť väčšie množstvo aktívnych pedagógov základných a stredných škôl i mimovládnych organizácií pôsobiacich v oblasti vzdelávania.

Tí chceli predložením projektu získať grant pre svoje výnimočné edukačné aktivity zamerané na podporu mediálnej výchovy, programovania či kritickej práce s mediálnym obsahom. Nadácia Orange na ne aj tento rok prerozdelila celkovú sumu 50 000 eur.

Nadácia Orange týmto grantovým programom reaguje na aktuálne trendy v rozvoji digitálnych technológií, ktoré ovplyvňujú psychický vývoj a správanie detí a mladých ľudí. Cieľom je žiakom zabezpečiť možnosti, ako získať potrebné zručnosti a skúsenosti nevyhnutné pre vyvíjajúce sa spoločenské a pracovné prostredie 21. storočia. Program sa okrem toho dlhodobo snaží učiť deti a tínedžerov identifikovať nebezpečenstvá a riziká na internete a pracovať vo svete technológií tak, aby vedeli adekvátne reagovať, ak sa stretnú s nejakým problémom.

Odborná hodnotiaca komisia v tomto ročníku posudzovala rekordný počet – 170 prijatých projektov. Do grantového programu sa zapojilo 477 pedagógov, 77 škôl a 5418 žiakov a študentov. V rámci 6. ročníka prerozdelila Nadácia 50 000 eur medzi 34 najzaujímavejších projektov, ktoré spĺňali stanovené kritéria. Podobne ako v minulých rokoch, aj tento rok získali najväčšiu podporu základné školy. Celkovo tak bolo finančne odmenených až 18 inšpiratívnych projektov zo základných škôl, 10 projektov zo stredných škôl a 6 projektov prihlásených mimovládnymi organizáciami.

Najviac podporených žiadostí bolo tento rok z Bratislavského kraja, z ktorého Nadácia ocenila 9 projektov. Väčšina podporených aktivít sa sústredila na témy Programovanie a informatické myslenie, Mediálna výchova a práca s mediálnym obsahom a Rozvoj a podpora digitálnej gramotnosti pedagógov.

Jedným z podporených bol aj projekt Poďme spolu do sveta médií, ktorý do programu prihlásila Spojená škola zo Zlatých Moraviec. Jeho cieľom je naučiť chrániť deti s mentálnym postihnutím z nevyhovujúceho sociálneho prostredia pred nástrahami mediálneho sveta a zvýšiť ich citlivosť na využívanie nevhodného obsahu, najmä na neprimeraný výskyt násilia a sexuality. Projekt sa bude realizovať spoločne s deťmi s mentálnym postihnutím, ktoré vo svojich domovoch nemajú možnosť naučiť sa, ako správne svetu médií porozumieť.

Komisia tiež ocenila projekt Digitalizácia biologických preparátov a herbára rastlín, ktorý pripravilo Gymnázium Karola Štúra z Modry. Cieľom je vytvorenie digitálneho obsahu biologických materiálov pomocou tabletov a mikroskopov priamo pripojených na internet a spracovanie elektronického herbára rastlín.

Študenti Strednej odbornej školy drevárskej a stavebnej z Krásna nad Kysucou vďaka finančnej podpore navrhnú a naprogramujú 3D model v aplikácií Smart Cubes 3D a po osvojení 3D programovania namodelujú nábytkový výrobok, vytvoria kód pre 3D tlačiareň na vytlačenie modelu nábytku a po vytlačení modelov v priestoroch školy zrealizujú výstavu prác študentov.

Žiaci 1. súkromného gymnázia v Bratislave dostali podporu na projekt Programovanie internetu vecí pre mladších žiakov v spolupráci so staršími študentmi. Študenti kvarty budú v tímoch programovať dosky BBC micro:bit. Na jednoduchších zariadeniach sa naučia základy používania a programovania hardvéru, následne sami v menších skupinách navrhnú a vytvoria vlastné zariadenie formou projektovej práce. Študenti septimy a oktávy sa naučia vytvárať modely pre 3D tlač a pracovať s 3D tlačiarňou. Budú spolupracovať aj so študentmi kvarty a pomôžu im vytvárať cez 3D tlač dizajnové prvky pre ich zariadenia. Výsledky svojej práce odprezentujú rodičom a tiež učiteľom informatiky v Klube učiteľov informatiky.

Podrobné informácie o programe a podporených projektoch nájdete na stránke www.nadaciaorange.sk alebo priamo tu.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Nadácia Orange).

(Zdroj: Tlačová správa Nadácia Orange)