Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Moderná technológia vás naučí hrať na starodávnom hudobnom nástroji

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kalimba, ktorá sa bežne nazýva ako africký klavír, je komerčnou verziou tradičného zimbabwianskeho nástroja známeho ako mbira, ktorá sa datuje tisíce rokov do minulosti. Úplne nový hudobný nástroj KalimbaGo bol pritom navrhnutý tak, aby naučil ľudí jednoduchým spôsobom hrať na túto vec.

Dnešné kalimby pozostávajú z radu napnutých kovových hrotov pripevnených k drevenej doske. Hudobné noty sa vytvárajú brnkaním na tieto hroty palcami a prstami. A hoci existujú inštruktori hrania na kalimby, nie je také ľahké ich nájsť ako inštruktorov pre používanejšie hudobné nástroje, najmä v neafrických komunitách.

Pomôcť by v tom mohlo nové zariadenie s názvom KalimbaGo, ktoré vytvorila americká startup spoločnosť Evie Innotech. Toto moderné stvárnenie pozostáva z dotykového OLED displeja s Wi-Fi pripojením, ktoré sa zasunie na mostík do väčšiny komerčne dostupných 17-prstových kalímb. Používatelia sa potom riadia výzvami na displeji a začnú zarovnaním displeja s rozložením kovových hrotov na svojom hudobnom nástroji.

KalimbaGo.

Vďaka Wi-Fi pripojeniu si môže používateľ stiahnuť množstvo populárnych skladieb z cloudovej hudobnej knižnice. Na displeji sú noty týchto skladieb zobrazované ako pohybujúce sa LED obdĺžniky, ktoré klesajú z hornej časti displeja KalimbaGo až k danému kovovému hrotu, na ktorý je potrebné zabrnkať.

Keď sa hudobné zručnosti používateľa zvyšujú, môže si nastaviť vyššiu rýchlosť klesania LED nôt. V pláne je pravidelné pridávanie nových skladieb do hudobnej knižnice, no používateľ si môže tiež pomocou sprievodnej aplikácie previesť skladby podľa svojho výberu do súborov vhodných pre zariadenie KalimbaGo.

KalimbaGo.

Navyše, keďže zariadenie má v sebe integrovaný aj mikrofó, je možné ho použiť ako pomôcku na doladenie zvuku hrotov kalimby. Napájanie zabezpečia dve batérie typu AAA, ktoré by mali údajne vydržať okolo osem hodín hrania.

Zariadenie KalimbaGo sa dá získať prostredníctvom podpory startup kampane na portáli Kickstarter od 88 CAD (asi 60 EUR), spolu so 17-klávesovou kalimbou. Plánovaná maloobchodná cena tejto súpravy je 125 CAD (okolo 85 EUR). Distribúcia je naplánovaná na jún 2021.

KalimbaGo.