Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Náramok TapXR umožňuje pohodlné ovládanie zariadení ťukaním prstov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2016 bolo predstavené zaujímavé nositeľné zariadenie pod názvom Tap Strap, ktoré umožňuje používateľom ovládať zariadenia prepojené cez Bluetooth pomocou ťuknutia prstom. Jeho vynálezcovia teraz oznámili jeho elegantnejšieho a schopnejšieho nástupcu s názvom TapXR, ktorý má podobu náramku.

Zariadenie Tap Strap, ktoré vytvorila kalifornská startup spoločnosť Tap, obsahovalo päť spojených krúžkov, ktoré obopínali prsty a palec dominantnej ruky používateľa. Akcelerometre v každom z týchto krúžkov zisťovali pohyby ťukania vykonané príslušným prstom. Mikroprocesor v krúžku na palci tieto pohyby prepočítal na príslušné príkazy (rôzne pre rôzne prsty) a potom tieto príkazy preniesol do spárovaného smartfónu, tabletu, notebooku alebo iného elektronického zariadenia.

Ovládací náramok TapXR.

Novinka TapXR funguje podobným spôsobom, no má podobu jedného náramku, ktorý sa nosí na zápästí. Využíva integrované pohybové a optické snímače na určenie, ktorým prstom (alebo prstami) sa práve ťuká, a to na akýkoľvek blízky povrch, a potom podľa toho odovzdá príslušný príkaz s údajnou až 99 % presnosťou.

Ovládací náramok TapXR.

Zariadenie sa dá použiť na napodobnenie plnohodnotnej klávesnice a údajne umožňuje používateľom písať jednou rukou rýchlosťou viac ako 70 slov za minútu. Používateľ ho môže naprogramovať tak, aby identifikovalo a vysielalo viac ako 100 samostatných príkazov. Technológia je obzvlášť vhodná na použitie v aplikáciách pre virtuálnu realitu, kde používatelia potrebujú vydávať príkazy, ale nevidia skutočnú klávesnicu alebo iné periférne zariadenie.

Ovládací náramok TapXR.

Podľa vývojárov je náramok TapXR kompatibilný s väčšinou hlavných značiek náhlavných súprav VR a AR, ako aj s notebookmi a PC s operačnými systémami Windows, Mac, Linux a Chrome, ako aj s tabletmi a smartfónmi s operačnými systémami iOS, Android a Windows. Jedno 4-hodinové nabitie batérie by pritom malo vystačiť na 10 hodín prevádzky.

Ovládací náramok TapXR je k dispozícii v šiestich rôznych farbách, vo veľkej a malej veľkosti. Už teraz sa dá predbežne objednať za cenu 249 USD, pričom dodanie sa očakáva v prvom štvrťroku budúceho roka.

Ovládací náramok TapXR.