Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prototyp nositeľného zariadenia upozorní, že sa jeho nositeľ topí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci plavčíci plnia dôležitú úlohu, niekedy je pre nich ťažké mať neustále prehľad o všetkých plavcoch. Nové experimentálne nositeľné zariadenie bolo navrhnuté tak, aby pomohlo tým, že pošle upozornenie, ak sa jeho nositeľ topí.

V súčasnosti je tento prístroj na zápästie vo forme pomerne robustného prototypu, ktorý vyvíja tím z austrálskej Macquarieovej univerzity. Nazýva sa APPTRAKK a obsahuje snímače, ktoré monitorujú srdcovú frekvenciu, nasýtenie krvi kyslíkom a pohybové vzorce nositeľa, spolu s hĺbkou, v ktorej sa práve nachádza, a časom, ktorý tam strávil. Všetky tieto údaje priebežne spracováva palubný operačný systém založený na umelej inteligencii, ktorý určí, či kombinované údaje naznačujú, že sa osoba môže topiť.

Ak sa to preukáže, modul vysielača Wi-Fi na nositeľnom zariadení sa uvoľní a vypláva na hladinu. Potom vyšle signál do aplikácie v spárovanom smartfóne alebo tablete plavčíka, ktorá spustí alarm a zobrazí čo najpresnejšiu polohu plavca v bazéne. Vysielanie signálu z hlavného ponoreného zariadenia pravdepodobne nebude fungovať, pretože rádiové vlny sa cez vodu nešíria dobre.

Prototyp nositeľného zariadenia APPTRAKK (na zápästí plavca) sa testuje v bazéne.

Samozrejme, v závislosti od faktorov, ako je vek a úroveň kondície, srdcová frekvencia a iné, ktoré signalizujú, že sa jedna osoba topí, nemusia platiť pre inú. Z tohto dôvodu je možné v aplikácii manuálne naprogramovať prahové hodnoty všetkých ukazovateľov, pod ktorými sa nespustí falošný poplach.

Popri používaní plavčíkmi vo verejných bazénoch by zariadenie mohli využívať aj rodičia na monitorovanie svojich detí v bazénoch na dvore. V súčasnosti sa plánuje, že nositeľné zariadenie bude oveľa kompaktnejšie a zjednodušené, aby sa potom mohlo komercializovať.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Sensors.