Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exkluzívne potápačské hodinky ukazujú hĺbku pomocou farebných pásov

Exkluzívne potápačské hodinky ukazujú hĺbku pomocou farebných pásov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švajčiarsky výrobca hodiniek ArtyA získal nomináciu na najlepšie potápačské hodinky v súťaži Grand Prix d'Horlogerie de Genève 2022 s hĺbkomerom, ktorý pomocou farebných pásikov namiesto pohyblivých častí informuje potápača o tom, ako hlboko sa nachádza.

Náramkové hodinky pre potápačov s hĺbkomerom nie sú novou myšlienkou. V tej či onej podobe existujú približne od roku 1960. Doteraz sa však spoliehali na mechanické zariadenia na meranie hĺbky vody, ako sú zakrivené trubice, ktoré sa chcú pod tlakom narovnať, malé aneroidné kapsuly alebo stlačená membrána.

V každom prípade ide o to, že tlak vody uvedie do činnosti mechanizmus, ktorý otáča ručičkou na ciferníku a zobrazuje hĺbku a často aj maximálnu dosiahnutú hĺbku. Hĺbkomer v hodinkách ArtyA Depth Gauge sa líši tým, že funguje na úplne inom princípe a zaobíde sa bez akýchkoľvek mechanických častí.

Náramkové potápačské hodinky s hĺbkomerom ArtyA Depth Gauge.

Ak ste sa niekedy vybrali na potápačský výlet, napríklad na skalný ponor, pravdepodobne ste si všimli, že pri zostupe sa svetlo začne s vami zahrávať. Farby začnú tmavnúť a miznúť. Najskôr červená zmizne do čiernej, potom oranžová, potom žltá. Celý svet pod vodou sa postupne stáva modrejším. Ak sa samotná modrá farba zmení na čiernu, potom ste pravdepodobne v skutočných problémoch, pretože to je hĺbka viac ako 300 m, kam sa odvážia len tí najpokročilejší profesionálni potápači s kyslíkom. Je to dobre známy jav a jeden z dôvodov, prečo podvodní fotografi nosia so sebou svetlá, ak idú za hĺbku šnorchlovania.

Na hĺbkomere potápačských hodiniek Depth Gauge je horná polovica analógového ciferníka natretá farebnými pásmi s označením rôznych hĺbok. Keď pásy vyblednú, ďalší viditeľný pás predstavuje hĺbku. Je to veľmi jednoduchý systém, o ktorom výrobca tvrdí, že je prvým celosvetovým ciferníkom na meranie hĺbky, hoci výsledky môžu ovplyvniť faktory ako čistota vody, počasie a denná doba.

Náramkové potápačské hodinky s hĺbkomerom ArtyA Depth Gauge.

V každom prípade, podobne ako samotné potápačské hodinky, ciferník nie je ani tak primárnym prístrojom, ako skôr zálohou k potápačskému počítaču alebo špecializovanému hĺbkomeru, ktorý by mal mať potápač bežne pri sebe.

Hĺbkomer je k dispozícii s modrým alebo čiernym jednosmerne rotujúcim rámčekom vytvoreným tak, aby pripomínal oceánske vlny, a je certifikovaný Úradným inštitútom pre testovanie švajčiarskych chronometrov (Contrôle Officiel des Chronomètres). Poháňa ho exkluzívny švajčiarsky automatický strojček Aion Cosc s rezervou chodu 42 hodín.

Náramkové potápačské hodinky s hĺbkomerom ArtyA Depth Gauge.

Hodinky sú uzavreté v puzdre z nehrdzavejúcej ocele 316-L so skrutkovacou korunkou, ktoré je dimenzované na hĺbku do 300 metrov. Ciferník zobrazujúci hodiny, minúty a sekundy je osvetlený švajčiarskou technológiou BGW9 Super LumiNova. Upevňuje ho gumový remienok s kolíkovými prackami v tvare kvapky vody.

Potápačské hodinky ArtyA Depth Gauge sú k dispozícii v striktne limitovanej edícii len deviatich kusov za cenu 7 900 CHF (8 046 EUR) za kus.

Náramkové potápačské hodinky s hĺbkomerom ArtyA Depth Gauge.