Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare Arges presúvajú chýbajúce obrázky pre zrakovo postihnutých

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedna z hlavných príčin slepoty, vekom podmienená makulárna degenerácia, spôsobuje, že centrum videnia starších ľudí je rozmazané alebo dokonca úplne chýba. Novo vyvinuté okuliare Arges sú navrhnuté tak, aby pomohli premiestniť tieto neviditeľné obrazy, aby ich mohli vidieť zrakovo postihnutí používatelia.

Okuliare Arges, ktoré budú mať oficiálnu premiéru na veľtrhu CES 2023, vyvíja juhokórejský startup Cellico financovaný spoločnosťou Samsung.

V mostíku okuliarov je zabudovaná malá 4K kamera, ktorá sníma všetko, čo sa nachádza pred nositeľom. Video z kamery sa potom v reálnom čase zobrazuje na kruhovej obrazovke na jednej strane zorného poľa používateľa. Ten tak skutočne vidí, hoci len okrajovo, prostredníctvom 1080p reflexného vlnovodného displeja na vnútornej strane šošoviek okuliarov.

3D model plánovanej komerčnej verzie okuliarov Arges.

Pomocou aplikácie v spárovanom smartfóne môžu používatelia na začiatku presne určiť oblasť svojho zorného poľa, ktorá je ovplyvnená zrakovým postihnutím, a môžu určiť, kde sa v tomto poli bude zobrazovať video z kamery. Okrem toho môžu pomocou hlasových príkazov video priblížiť alebo oddialiť.

Medzi ďalšie funkcie patrí PDLC (polymérne dispergované tekuté kryštály) fólia na šošovkách, ktorá sa elektronicky sama zafarbí v jasných podmienkach, spolu s čiastočne titánovým telom. Okuliare tak údajne vážia len 94 gramov.

Príklad toho, ako okuliare Arges premiestňujú obrazy zo stredu zorného poľa používateľa.

Proces, ktorým okuliare Arges fungujú, je znázornený vo videu na začiatku článku alebo priamo TU. V súčasnosti nie sú známe žiadne informácie o dostupnosti ani o cene.