Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Remienok na hodinky, ktorý vypustí airbagy, aby sa nositeľ neutopil

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo väčšina ľudí nosí pri plavbe loďou záchrannú vestu, no pri plávaní vo voľnej vode to tak zvyčajne nie je. Nový prototyp nositeľného zariadenia je určený na takéto situácie, pretože je vybavený plávajúcimi airbagmi, ktoré sa dajú v prípade potreby manuálne spustiť.

Nositeľné zariadenie známe ako T-1 je navrhnuté ako remienok na inteligentné hodinky. Vynašiel ho Steven R. Tsitas, ktorý získal titul magistra vied v odbore astronautika a vesmírne inžinierstvo na britskej Cranfieldskej univerzite. K vytvoreniu tejto pomôcky ho inšpirovalo vlnobitie, ktoré ho zastihlo pri plávaní na izolovanej pláži v mexickom štáte Baja California.

Myšlienka je pritom taká, že ľudia by zariadenie nosili pri činnostiach, ako je plávanie alebo surfovanie. Taktiež by ho mohli používať spolu so záchrannou vestou v akejkoľvek situácii, keď existuje možnosť, že sa nečakane ocitnú vo vode.

Remienok T-1 obsahuje dve nafukovacie zariadenia, každé na jeho oboch stranách, ktoré sú tvarované tak, aby kopírovali zakrivenie remienka. Na vrchole každého „nafukovača“ je zložený polymérový vzduchový vak, ktorý sa nachádza pod ochranným vonkajším krytom.

Stlačením tlačidla na T-1 sa elektricky zapáli pevný materiál generujúci plyn v nafukovačoch, čím sa rýchlo vytvorí plyn, ktorý naplní airbagy. Keď sa nafúknu, odskočia od krytu, čo im umožní plávať na hladine, pričom zostanú pripevnené k remienku. Je to rovnaký proces, akým fungujú automobilové airbagy, hoci je navrhnutý tak, aby prebiehal o niečo pomalšie. A to v priebehu niekoľkých sekúnd namiesto milisekúnd.

Model možnej komerčnej verzie remienku T-1.

Keď sa airbagy rozvinú, poskytujú spolu 10 kg vztlaku, čo je rovnako ako väčšina záchranných viest. Používateľ si potom môže zložiť ruku, zastrčiť si pod každé podpazušie jeden vak a plávať na mieste alebo na chrbte. Môže tiež plávať na prednej strane s rukou vybavenou T-1 vystretou dopredu tak, ako keby plával a držal sa pritom plávajúcej dosky.

Tsisas tvrdí, že sám nemá v úmysle T-1 komerčne vyrábať, ale má záujem o poskytnutie licencie na túto technológiu spoločnostiam, ako sú napríklad výrobcovia inteligentných hodiniek. Tie ho môžu kontaktovať prostredníctvom jeho startupu Cetus Design.

„Naše zariadenie je navrhnuté ako núdzová záloha pre prípad, že sa ocitnete v núdzi vo vode bez záchrannej vesty,“ hovorí. „Je to ako záložný padák. Ako sa hovorí, najlepšia záchranná vesta je tá, ktorú máte na sebe, keď ju potrebujete“.

Vo videu na začiatku článku alebo priamo TU si môžete pozrieť test jedného z modelov, ktorý je v štádiu overovania funkčnosti konceptu.