Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové hodinky s umelou inteligenciou dokážu monitorovať bdelosť a únavu

Nové hodinky s umelou inteligenciou dokážu monitorovať bdelosť a únavu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový modelový rad hodiniek CZ Smart od spoločnosti Citizen, ktorý debutoval na CES 2023 v Las Vegas, dokazuje, ako sa nositeľné zariadenia môžu používať na zlepšenie duševného a fyzického zdravia. Hodinky si k tomu na pomoc prizvali umelú inteligenciu.

Inteligentné hodinky Citizen CZ Smart sú najnovším príkladom toho, ako sa výrobcovia inteligentných hodiniek pokúšajú preskúmať spôsob, akým faktory ako spánok a stres ovplyvňujú naše fyzické zdravie. Je to tiež ďalší znak toho, že ďalším krokom pre nositeľné zariadenia nie je len sledovanie zdravotných metrík, ale aj poskytovanie rád a ďalšieho kontextu, čo tieto čísla skutočne znamenajú.

Spoločnosť Citizen tvrdí, že jej nové inteligentné hodinky využívajú nástroje postavené na výskume Laboratória proti únave v NASA Ames Research Center na posúdenie úrovne únavy a bdelosti. Hlavnou funkciou hodiniek je skóre výstrah, ktoré sa generuje po tom, čo používateľ vykoná test v aplikácii Alert Monitor. Výrobca tvrdí, že test je založený na teste psychomotorickej bdelosti, ktorý NASA použila na posúdenie bdelosti astronautov. Testy Alert Monitor sú podľa spoločnosti Citizen krátke a môžu sa vykonávať denne.

Zdroj: Citizen

Sledovanie spánku je ďalším hlavným zameraním radu hodiniek CZ Smart. Spoločnosť Citizen tvrdí, že jej softvér dokáže porozumieť chronotypu nositeľa. Hodinky k tomu používajú umelú inteligenciu Watson Studio od spoločnosti IBM, ktorá spracuje údaje o spánku nositeľa a predtým spomenuté skóre výstrah v priebehu siedmich až 10 dní, aby určila chronotyp používateľa.

Hodinky potom kombinujú informácie o chronotype a skóre výstrah s ďalšími známymi údajmi, ako je srdcová frekvencia, spánkové vzorce a aktivita, aby sa dozvedeli o zvykoch nositeľa a navrhli, ako zmierniť únavu a zvýšiť bdelosť. Tieto odporúčania, ktoré Citizen nazýva ako Power Fixes, boli podľa spoločnosti tiež navrhnuté pomocou výskumu NASA.

Zdroj: Citizen

Nechýba ani štandardná škála funkcií inteligentných hodiniek, ako je mikrofón a reproduktor a schopnosť spúšťať aplikácie ako Spotify, Amazon Alexa, Strava a YouTube Music. Prítomné sú aj senzory, ktoré sa stali bežnými vo väčšine inteligentných hodiniek, ako je gyroskop, akcelerometer, barometer, výškomer a monitor kyslíka v krvi. Hodinky bežia na softvéri Wear OS od Google a sú kompatibilné so smartfónmi iOS aj Android.

Cena za „neformálne“ prevedenie hodiniek Citizen CZ Smart začína na 350 USD, zatiaľ čo „športový“ model stojí 375 USD.