Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Krikľavé oblečenie dokáže oklamať systémy rozpoznávania tváre

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Možno je trochu nevkusné na pohľad, no spoločnosť Capable tvrdí, že jej vizuálne mätúce a extrémne drahé bavlnené oblečenie je navrhnuté tak, aby zmiatlo systémy rozpoznávania tváre umelou inteligenciou tým, že oklame technológiu strojového učenia, aby si myslela, že ste zviera a nie človek.

Existuje veľa dôvodov, prečo ľudia nechcú byť sledovaní pomocou rozšírenej technológie rozpoznávania tváre. Pre väčšinu ľudí je dosť dystopická predstava, že vlády na celom svete majú teraz prístup k systémom, ktoré vás môžu identifikovať a profilovať jednoducho pomocou záznamov z bezpečnostných kamier. A dokonca aj v krajinách, kde sa vlády zaprisahali, že ich nebudú používať, je táto technológia rovnako dostupná pre korporácie, ktoré ju môžu a budú používať na cielenie reklamy.

Väčšina týchto technológií rozpoznávania tváre sa dá oklamať nosením rúška, no turínsky módny dom Capable prišiel s kreatívnym riešením, ktoré zastaví systémy umelej inteligencie aj pri úplne odhalenej tvári.

Kolekcia Manifesto, ktorá bola navrhnutá v rámci doktorandského štúdia spoluzakladateľky Rachele Didero na Milánskej univerzite, využíva celý rad vzorov, ktoré pre človeka vyzerajú zvláštne a krikľavo, ale obsahujú detaily a náznaky, ktoré spustia systémy umelej inteligencie, aby celé vaše telo identifikovali ako zebru, psa alebo žirafu, a nie ako ľudskú postavu. Tým im zabránia, aby sa obťažovali analyzovať a nájsť zhodu s vašou tvárou.

Oblečenie spoločnosti Capable používa vzory navrhnuté tak, aby vyrušili systémy umelej inteligencie pre detekciu objektov.

Spoločnosť Didero otestovala návrhy pomocou systému YOLO (You Only Look Once), systému na detekciu objektov založeného na neurónových sieťach, ktorý dokáže rýchlo klasifikovať objekty vo videu v reálnom čase a rozpoznávať tváre, keď je strojovo vycvičený pomocou databázy fotografií. Niektoré z testov pomocou systému YOLO si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Spoločnosť Capable predáva oblečenie na hornom obrázku za 420 EUR, takže táto technológia je v tejto chvíli skutočne dostupná len pre mimoriadne dobre situovaných ľudí.

Zvláštne vzory oklamú algoritmy, ako je detekcia objektov YOLO, aby si mysleli, že celé vaše telo je zviera, takže ani nehľadajú tvár, ktorú by sa pokúsili priradiť.