Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

AR okuliare Rokid Max vám pred tvár zavesia obrovskú obrazovku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť Rokid, ktorá nadviazala na úspech svojich prenosných okuliarov s rozšírenou realitou v roku 2021, uviedla tenké a ľahké AR okuliare Rokid Max, ktoré vám pred oči umiestnia až 215-palcový (5,46-metrový) virtuálny displej.

Spoločnosť Rokid chce uspieť tam, kde sa Google Glass príliš nedarilo, a pripája sa k takým firmám, ako sú Xiaomi, TCL a Lenovo, v oblasti nositeľných zariadení pre zobrazenie rozšírenej reality. Nové AR okuliare Max majú 18,5 milimetrov hrubú konštrukciu, čo znamená, že v nich nebudete vyzerať príliš hlúpo, a na hlave vám budú vážiť len 75 gramov.

AR okuliare Rokid Max.

Vpredu sa nachádza dvojica panelov micro-OLED s rozlíšením Full HD (1 920 x 1080 pixelov) od spoločnosti Sony, ktoré spolu vytvárajú 215-palcovú (5,46-metrovú obrazovku) vo vzdialenosti približne 6 metrov od nositeľa, pričom ponúkajú aj 50-stupňové zorné pole. Obraz by mal byť pomerne plynulý vďaka obnovovacej frekvencii 120 Hz. Vnímať možno až 600 nitov jasu v šiestich úrovniach nastavenia a k dispozícii je podpora 106 % farebnej škály sRGB a kontrastný pomer sa uvádza 100 000 : 1.

AR okuliare Rokid Max.

Ľuďom s krátkozrakosťou je k dispozícii dioptrické nastavenie od 0,00 do -6,00 a okuliare majú certifikát TÜV Rheinland pre slabé modré svetlo, čo by malo zabezpečiť pohodlné dlhodobé sledovanie. Spoločnosť uvádza, že únik svetla v prednej časti je znížený o 90 %, takže okolie by nemalo vidieť, čo sledujete, a súčasťou balenia sú aj zatemňovacie kryty pre väčší pohlcujúci zážitok.

Súbor vstavaných snímačov zahŕňa „vylepšenú“ 9-osovú inerciálnu meraciu jednotku, 3DoF sledovanie hlavy a okuliare dokážu rozpoznať aj to, kedy sa nosia. Okuliare Max sa dodávajú s káblom USB-C na pripojenie k zdroju médií, napríklad k smartfónu s mobilnou aplikáciou Rokid AR pre Android, a pre väčšiu voľnosť je možné dokúpiť bezdrôtový adaptér.

AR okuliare Rokid Max.

Premietanie seriálov a filmov by nemalo byť problémom vďaka podpore HDCP a k dispozícii je aj prepínač na prepínanie medzi sledovaním 2D a 3D filmov. Audiovizuálnu skladačku dopĺňajú dva smerové reproduktory integrované v ramenách okuliarov, každý s nezávislým ovládaním hlasitosti, zatiaľ čo dvojica mikrofónov s potlačením šumu umožňuje hlasové ovládanie.

Nové AR okuliare Rokid Max sa už dajú predbežne objednať za akciovú cenu 439 USD. Dodávky by sa mali začať koncom apríla.

AR okuliare Rokid Max.