Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľné zariadenia by mohli posudzovať aj naše duševné zdravie

Nositeľné zariadenia by mohli posudzovať aj naše duševné zdravie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Všetci vieme, že nositeľné zariadenia môžu zhromažďovať údaje týkajúce sa zdravia, ako je napríklad počet prejdených krokov, vyšliapaných poschodí, spálených kalórií, času spánku a srdcového tepu. Ale ako je to s hodnotením duševného zdravia človeka? Nová štúdia zistila, že nositeľné zariadenia dokážu aj to.

Pohybové senzory v nositeľných zariadeniach, ktoré sa nosia alebo sú zabudované v oblečení, zaznamenávajú každodenné aktivity človeka a synchronizujú ich s mobilnými zariadeniami alebo počítačmi. Pokrok v mobilných sieťach, vysokorýchlostný prenos dát a miniaturizované mikroprocesory pomohli k tomu, že nositeľné zariadenia sa pre mnohých stali neodmysliteľnou súčasťou každodenného života.

Nezlomnosť je schopnosť človeka „odraziť sa“ alebo rýchlo sa zotaviť z ťažkostí. Je to to, čo dáva ľuďom emocionálnu silu vyrovnať sa s traumou, nepriazňou osudu a ťažkosťami a udržať si dobré duševné zdravie. V roku 2019 žil pritom na celom svete každý ôsmy človek (970 miliónov ľudí) s duševnou poruchou.

Výskumníci z Icahnovej lekárskej fakulty na hore Sinai v New Yorku aplikovali modely strojového učenia na údaje pasívne zozbierané nositeľnými zariadeniami, ako sú Apple Watch, aby zmerali odolnosť a duševnú pohodu človeka. Podľa ich vedomostí ide o prvú štúdiu, ktorá sa týmto zaoberá.

„Nositeľné zariadenia poskytujú prostriedok na nepretržité zhromažďovanie informácií o fyzickom stave jednotlivca,“ povedal Robert Hirten, hlavný autor štúdie. „Naše výsledky poskytujú pohľad na možnosť hodnotenia psychologických charakteristík na základe pasívne zozbieraných údajov“.

Nie každý má prístup k dôležitým službám v oblasti duševného zdravia, a preto je podľa výskumníkov ich štúdia taká dôležitá.

„Existujú veľké rozdiely v prístupe v závislosti od geografického a sociálno-ekonomického postavenia a potreba osobného hodnotenia alebo vyplnenia validovaných prieskumov duševného zdravia je ďalej obmedzujúca,“ povedal Zahi Fayad, jeden zo spoluautorov štúdie. „Je potrebné lepšie pochopiť, kto je vystavený psychologickému riziku, a zlepšiť prostriedky na sledovanie vplyvu psychologických intervencií. Rozvoj digitálnych technológií predstavuje príležitosť na zlepšenie prístupu k službám duševného zdravia pre všetkých ľudí“.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik

Výskumníci použili údaje zozbierané počas štúdie Warrior Watch, ktorej cieľom bolo pomôcť pochopiť vplyv pandémie na psychickú pohodu zamestnancov nemocníc. Súbor údajov obsahoval 329 zdravotníckych pracovníkov zaradených do siedmich nemocníc v New Yorku.

Subjekty počas štúdie nosili hodinky Apple Watch Series 4 alebo 5, ktoré merali variabilitu srdcovej frekvencie (čas medzi údermi srdca) a srdcovú frekvenciu v pokoji. Variabilita srdcovej frekvencie predstavuje fyzickú reakciu tela na stres. Základné prieskumy sa uskutočnili s cieľom posúdiť odolnosť, optimizmus a mieru emocionálnej podpory poskytovanej ostatnými.

Pomocou algoritmov strojového učenia na analýzu údajov výskumníci zistili, že na základe variability srdcovej frekvencie môžu určiť nezlomnosť osoby a kombináciu psychickej odolnosti, optimizmu a emocionálnej podpory.

Napriek tomu, že štúdia Warrior Watch nebola navrhnutá špeciálne na hodnotenie nezlomnosti, výskumníci tvrdia, že ich zistenia poukazujú na potrebu ďalších štúdií hodnotiacich psychickú pohodu na základe pasívne zbieraných údajov z nositeľných zariadení.

„Dúfame, že tento prístup nám umožní priniesť psychologické hodnotenie a starostlivosť väčšiemu počtu ľudí, ktorí k nim v súčasnosti nemusia mať prístup,“ povedal Micol Zweig, spoluautor štúdie. „Taktiež máme v úmysle vyhodnotiť túto techniku na iných skupinách pacientov, aby sme algoritmus ďalej zdokonalili a zlepšili jeho použiteľnosť“.

Vedci plánujú pokračovať vo svojom výskume a využívať údaje z nositeľných zariadení na skúmanie rôznych fyzických a psychických porúch. Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne JAMIA Open.