Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Palica NextGuide vedie nevidiacich pomocou ukazovadla pod palcom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nevidiaci, ktorí používajú biele palice, sú obmedzení v rýchlosti chôdze, pretože musia čakať, kým špička palice narazí na prekážky, a až potom ju môžu obísť. Experimentálna slepecká palica NextGuide je iná v tom, že preventívne vedie používateľov okolo prekážok, ktoré ešte nedosiahli.

Alexander Bayer, študent na ETH Zürich, sa inšpiroval k vynájdeniu tohto zariadenia po tom, ako videl, ako nevidiaca spolužiačka zápasí so svojou bežnou bielou palicou. Spolu s ďalšími tromi študentmi teraz túto technológiu komercializuje prostredníctvom spin-off spoločnosti NextGuide.

Samotná palica pozostáva zo skladacej tyče vyrobenej z uhlíkových vlákien, ktorá je pripojená k jednotke rukoväte. Tá obsahuje 160-stupňovú kameru smerujúcu dopredu, hmatový aktuátor, fyzické hmatové ukazovadlo, ktoré sa otáča doľava alebo doprava, mikroprocesor a ďalšiu elektroniku.

Slepecká palica s vodiacim ukazovadlom NextGuide.

Keď používateľ kráča s palicou, kamera sníma prostredie pred ním. Algoritmus strojového učenia v mikroprocesore analyzuje obraz približne 100-krát za sekundu a kontroluje nielen prekážky, ale aj dvere, schody a priechody.

Ak systém deteguje blížiacu sa prekážku, rukoväť zavibruje, aby upútala pozornosť používateľa. Okrem toho sa hmatové ukazovadlo kýva v smere, ktorým by mal používateľ kráčať, aby sa prekážke vyhol. Používateľ cíti pohyb ukazovadla, pretože na ňom má neustále položený palec. Ukazovadlo ho navedie späť na cestu, keď je cesta pred ním opäť voľná.

Slepecká palica s vodiacim ukazovadlom NextGuide.

Okrem toho, keď kamera zbadá pred používateľom dvere, schody alebo priechod pre chodcov, palica ho upozorní na ich prítomnosť prostredníctvom rôznych vibračných signálov v rukoväti. Používateľ si môže v prípade potreby zvoliť aj zvukové upozornenia.

V súčasnosti nie je známe, kedy sa slepecká palica s vodiacim ukazovadlom NextGuide dostane do výroby, ale potenciálni záujemcovia sa môžu zaregistrovať na odber aktualizácií prostredníctvom webovej stránky spoločnosti.

Slepecká palica s vodiacim ukazovadlom NextGuide.