Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Opasok GUIDi navádza nevidomých pomocou počítačového videnia a haptiky

Opasok GUIDi navádza nevidomých pomocou počítačového videnia a haptiky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tradičná biela palica možno nikdy úplne nezastará, no určite existuje množstvo moderných zariadení, ktoré by ju mohli zastúpiť. Jedným z najnovších je zariadenie GUIDi, ktorý navádza nevidomých používateľov pomocou kamier a bzučiakov na opasku.

Zariadenie GUIDi, ktoré vyrába hongkonská spoločnosť asistovanej mobility AI Guided, je zariadenie na nosenie okolo pása, ktoré obsahuje modul s dvoma kamerami smerujúcimi dopredu, má mikroprocesorový / elektronický modul na zadnej strane a haptické (hmatová spätná väzba) jednotky, ktoré sú po dvoch umiestnené na každej strane opasku.

Navigačný opasok pre nevidomých GUIDi.

Keď používateľ kráča, dve 8-megapixelové kamery snímajú svoje okolie. Softvér na mikroprocesore založený na umelej inteligencii analyzuje video v reálnom čase, pričom zisťuje a identifikuje predmety, ako sú stromy, stĺpy, značky a odpadkové koše. Opasok GUIDi reaguje tichou aktiváciou príslušnej haptickej jednotky (jednotiek), ktorá vibrovaním informuje používateľa o prekážke v danom smere.

Na rozdiel od bielej palice má systém GUIDi maximálny dosah snímania 5 metrov. Deteguje tiež previsnuté nebezpečenstvá, ako sú konáre stromov, ktoré by palica pohybujúca sa po zemi prehliadla. Používatelia si navyše pomocou sprievodnej aplikácie na smartfóne s Bluetooth môžu vybrať geografickú polohu, do ktorej ich GUIDi následne navedie. Po ceste bude zariadenie neustále hľadať cestu bez prekážok, po ktorej by sa dalo ísť. Jedno nabitie lítiovej batérie údajne vystačí na osem až desať hodín používania.

Navigačný opasok pre nevidomých GUIDi.

Hoci navigačný opasok pre nevidomých GUIDi ešte nie je vo výrobe, potenciálni používatelia sa môžu opýtať na účasť v bezplatnom testovacom programe prostredníctvom webovej stránky spoločnosti AI Guided.