Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare .lumen ako moderný spôsob navigácie pre nevidomých

Okuliare .lumen ako moderný spôsob navigácie pre nevidomých
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na veľtrhu CES 2024 bolo predstavené zaujímavé nositeľné riešenie, ktoré je navrhnuté s ohľadom na potreby zrakovo postihnutých osôb, ktorým pomáha orientovať sa v prostredí moderným spôsobom. Okuliare s názvom .lumen tak prinášajú digitálnu alternatívu k tradičným bielym paliciam alebo vodiacim psom, a mohli by pre nevidomých priniesť revolúciu v navigácii prostredím.

Náhlavná súprava funguje tak, že sa nosí na čele a pripúta sa okolo hlavy, odkiaľ skenuje okolité prostredie pomocou technológie LiDAR, ako aj prostredníctvom série objektívov kamier. Algoritmy poháňané umelou inteligenciou pritom skenujú okolité prostredie 100-krát za sekundu a prenášajú informácie nositeľovi vo forme hmatovej spätnej väzby, aby mu pomohli intuitívnejšie sa pohybovať.

Okuliare pre navigáciu nevidomých .lumen.

Senzorický systém obsahuje päť kamier, ktoré interpretujú okolitý svet, aby určili prostredie, polohu a kontextové informácie potrebné pre nositeľa. Systém spätnej väzby využíva na informovanie nositeľa haptickú spätnú väzbu vo forme kinestetických a dotykových podnetov a tiež aj sluchovú spätnú väzbu v podobe zvukových pokynov.

Okuliare pre navigáciu nevidomých .lumen.

Okuliare .lumen sú navrhnuté tak, aby poskytovali škálovateľné riešenie, ktoré prinesie rovnaké výhody ako vodiaci pes, ale v rozšíriteľnom balíku. Nevidomý nositeľ tak môže napríklad požiadať okuliare, aby ho zaviedli na konkrétny bod záujmu alebo aby ho priviedli domov, a oni tak bez problémov urobia. Zatiaľ nie sú známe bližšie špecifikácia, ani nebola oznámená cena či dostupnosť.

Okuliare pre navigáciu nevidomých .lumen.

Okuliare pre navigáciu nevidomých .lumen.