Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

VR rukavica Phantom poskytne pocit dotyku, no prsty nechá voľné

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti existuje niekoľko rukavíc pre virtuálnu realitu (VR), ktoré poskytujú používateľom hmatové vnemy v končekoch prstov, keď sa dotýkajú virtuálnych objektov alebo povrchov. Nová VR rukavica Phantom je však jedinečná v tom, že nezakrýva prsty a ponecháva ich voľné pre interakcie v reálnom svete.

VR rukavica Phantom, ktorú vyvinul americká startup spoločnosť Afference, je držiteľom ocenenia CES 2024 za inovácie. Toto nositeľné zariadenie obsahuje elektronický / batériový modul, ktorý je pevne pripojený k piatim nastaviteľným krúžkom upevneným okolo základne každého prsta. Všetky tieto komponenty sú pripojené k ľahkému textilnému postroju, ktorý sa upevňuje okolo zápästia a ktorý nezakrýva dlaň.

Celá súprava je bezdrôtovo pripojená cez Bluetooth k VR okuliarom, hernej konzole, počítaču a / alebo mobilnému zariadeniu tretej strany. Keď používateľ uchopí alebo sa jednoducho dotkne virtuálnych predmetov vo virtuálnom svete, krúžky na príslušných prstoch reálneho sveta stimulujú nervy, ktoré spájajú končeky prstov s mozgom.

VR rukavice Afference Phantom.

Výsledkom je, že mozog údajne „verí“, že sa tieto prsty niečoho dotýkajú, takže v týchto častiach prstov vyvolá súvisiaci hmatový vnem. Keď sa však používateľ nedotýka žiadnych virtuálnych predmetov, jeho nekryté končeky prstov môžu stále cítiť veci v okolitom fyzickom prostredí.

Výrobca tvrdí, že VR rukavice Phantom môžu vytvárať pragmatické pocity, ako je kliknutie na tlačidlo, alebo pocity prehlbujúce VR zážitok, ako je laser vystreľujúci z prsta. Tento pocit je opisovaný ako umelý dotyk a zvyčajne ho pociťujeme ako bzučanie, mravčenie alebo vibrovanie v prste. Táto informácia sa modeluje tak, aby zodpovedala vizuálnemu obsahu, ako sú tlačidlá, voliče alebo iné mechanizmy.

Spotrebiteľská verzia VR rukavíc Phantom bude k dispozícii až v roku 2026. Dovtedy sa vývojári budú sústreďovať na licencovanie technológie komerčným partnerom.