Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľné zariadenie AiSee nevidiacim opíše to, čo držia v ruke

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje mnoho situácií, v ktorých nevidiaci nemusia nevyhnutne vidieť, čo držia, stačí, keď im to niekto opíše. Práve na to je určené nové experimentálne nositeľné zariadenie s názvom AiSee.

Zariadenie AiSee, ktoré v priebehu posledných piatich rokov vyvinul tím vedcov na Národnej univerzite v Singapure, vyzerá ako obyčajné slúchadlá s kostným vedením spojené pásikom, ktorý sa nositeľovi zavesí na krk. Cieľom tejto technológie je, aby sa používatelia necítili trápne, ako by to mohlo byť v prípade, ak by nosili niečo nápadnejšie, napríklad špeciálne „inteligentné okuliare“.

Jedno zo slúchadiel s vedením zvuku cez kosti obsahuje 13-megapixelovú kameru smerujúcu dopredu, ktorá sníma zorné pole používateľa, zatiaľ čo druhé má na svojom vonkajšom povrchu dotykové rozhranie. Mikroprocesor a lítiová batéria sa nachádzajú v zadnej časti zariadenia, ktoré je bezdrôtovo pripojené na internet.

Nositeľné zariadenie AiSee, spolu s niektorými produktmi, ktoré v súčasnosti dokáže identifikovať.

Keď používateľ zoberie nejaký predmet, napríklad pri nákupe potravín, odfotí ho pomocou zabudovaného fotoaparátu. Tento obrázok sa v reálnom čase spracuje prostredníctvom algoritmov umelej inteligencie založených na cloude, ktoré analyzujú údaje, ako je tvar, veľkosť a farba položky, spolu s textom vytlačeným na štítkoch.

Ak sa nájde zhoda so známym predmetom, používateľovi sa prostredníctvom syntetického hlasu v slúchadlách povie, o aký predmet ide. Ak by potreboval viac informácií, stačí sa opýtať ústne a môže dúfať, že umelá inteligencia bude vedieť a poskytne mu odpoveď.

Dôležité je, že nositeľné zariadenie AiSee nemusí byť prepojené so smartfónom ani iným zariadením, takže všetko je oveľa jednoduchšie. Okrem toho, keďže slúchadlá s kostným vedením v skutočnosti nezakrývajú uši, používatelia stále počujú svet okolo seba.

Docent Suranga Nanayakkara (vľavo) a zrakovo postihnutý študent Mark Myres testujú nositeľné zariadenie AiSee.

Vedci teraz pracujú na tom, aby bola technológia cenovo dostupnejšia a ergonomickejšia. Dúfajú, že sa im podarí zvýšiť rýchlosť spracovania a zlepšiť algoritmy na rozpoznávanie objektov.

„V súčasnosti nemajú zrakovo postihnutí ľudia v Singapure prístup k asistenčnej technológii umelej inteligencie na takejto úrovni,“ povedal docent Suranga Nanayakkara, vedúci vedec. „Preto veríme, že AiSee má potenciál umožniť zrakovo postihnutým ľuďom samostatne vykonávať úlohy, ktoré si v súčasnosti vyžadujú asistenciu.“