Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

GPS kompas môže vždy ukazovať na miesto podľa vášho výberu

GPS kompas môže vždy ukazovať na miesto podľa vášho výberu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo väčšina kompasov má ručičku, ktorá ukazuje sever, kompas Truest North Compass je iný. Jeho hlavná ručička vždy ukazuje na miesto, ktoré si vyberiete, zatiaľ čo jeho sekundárna ručička ukazuje vzdialenosť k tomuto miestu.

Kompas Truest North Compass vytvoril americký vynálezca a profesionálny rozprávač Karl Smith z Buffala v štáte New York. V minulosti vyvíjal softvér pre spoločnosti Amazon a Google. Čo sa týka elektronických komponentov, zariadenie obsahuje čip GPS, ktorý sníma signály z dvoch rôznych konštelácií (skupín satelitov), inerciálnu meracie jednotku (IMU), ktorá zisťuje pohyb kompasu, svetelný senzor a 1 000 mAh nabíjateľnú lítiovú batériu.

Všetky tieto komponenty sa nachádzajú vo vnútri masívnej základne z javoru, ktorá je obklopená mosadzným prstencom s priehľadnou povrchovou úpravou pod sklenenou doskou. Vzdialenostná ručička ukazuje na metrické alebo imperiálne značky na čelnom paneli zariadenia, ktorý je k dispozícii v štyroch rôznych prevedeniach.

GPS kompas Truest North Compass.

Zariadenie Truest North Compass sa každému kupujúcemu dodá naprogramované na miesto podľa jeho výberu. Kamkoľvek ho potom používateľ vezme, vždy mu bude ukazovať smer a vzdialenosť k danému miestu vzhľadom na jeho aktuálne miesto pobytu.

Vďaka svetelnému senzoru ho možno preprogramovať. Používatelia si cez smartfón na webovej stránke Truest North (Najsevernejší sever) vyberú novú cieľovú polohu a potom podržia spodnú časť kompasu pri obrazovke svojho smartfónu. Obrazovka začne blikať binárnym kódom, čím kompas získa nové súradnice GPS.

GPS kompas Truest North Compass.

Potenciálni kupujúci by si mali uvedomiť, že aj keď by sa Truest North Compass mohol používať na praktické účely, je určený skôr na pamiatku, ktorá používateľov spojí s ich „špeciálnym miestom“. Týmto miestom môže byť ich rodné mesto, miesto, ktoré radi navštevujú, alebo iné miesto, ktoré pre nich niečo znamená.

Ak sa kompas často premiestňuje alebo často preprogramuje, jeho batériu bude potrebné nabíjať približne raz týždenne. Aj keď sa však batéria vybije, jeho ručičky zostanú v danej polohe. Inými slovami, nebudú predvolené do neutrálneho „domáceho“ nastavenia.

GPS kompas Truest North Compass.

GPS kompas Truest North Compass je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter. Za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánov, za príspevok 180 USD (asi 168 EUR) získate vlastný GPS kompas. Plánovaná maloobchodná cena je 200 USD (okolo 187 EUR). Kupujúci, ktorí chcú zaplatiť o niečo viac, si môžu vybrať chrómové, starožitne vyzerajúce alebo 24-karátové zlaté vyhotovenie.