Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová akčná kamera GoPro Hero 13 získala vymeniteľné objektívy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vymeniteľné objektívy, magnetický držiak a magnetická nabíjačka sú najväčšie vylepšenia novej akčnej kamery GoPro Hero 13. No vývojári samozrejme vylepšili aj vnútro a kamera tak dostala väčšiu batériu s novým napájaním.

Spoločnosť GoPro uviedla na trh svoju vlajkovú akčnú kameru pre rok 2024 v podobe modelu Hero 13 Black, spolu so základnou, lacnejšou verziou s názvom GoPro Hero. Obe tieto kamery prichádzajú s inováciami, ktoré vylepšujú to, čo je už roky zlatým štandardom akčných kamier.

Model Hero 13 Black teraz umožňuje spomalený záznam videa v rozlíšení 720p pri až 400 snímkach za sekundu. Okrem toho je vybavený 1 900 mAh batériou Enduro, ktorá je väčšia ako 1 720 mAh jednotka, ktorá poháňala predchádzajúcu generáciu Hero 12 Black.

Akčná kamera GoPro Hero 13 Black.

Čo je však ešte podstatnejšie, spoločnosť GoPro teraz ponúka aj súpravu magnetických dvierok Contacto a napájacieho kábla, ktorá umožňuje bezchybné nabíjanie vďaka západke v štýle pogo-pinu. Tá dokáže priamo napájať zariadenie aj bez batérie vo vnútri. A nabíja sa aj pod vodou. Keď už je reč o magnetoch, kamera Hero 13 Black teraz dostala magnetické držiak na západku.

Potom sú tu objektívy. Áno, tie isté objektívy, ktoré ste si predtým mohli kúpiť ako príslušenstvo tretích strán. Pre nový model Hero Black bolo vydaných pomerne veľa konfigurovateľných úprav objektívov. Je tu ultraširoký objektív, ktorý zväčšuje zorné pole kamery GoPro Hero 13 na 177 stupňov. Podporuje tiež pomer videa 1 : 1, ktorý môžete v následných úpravách orezať na 16 : 9 alebo 19 : 6. Je to skvelé pre tých, ktorí chcú natáčať obsah na výšku aj na šírku.

Akčná kamera GoPro Hero 13 Black.

Najnovším prírastkom je úplne nový objektív Macro Lens Mod, ktorý znižuje zaostrovaciu vzdialenosť Hero 13 na 11 cm, čo vám umožní zachytiť menšie objekty zblízka s oveľa väčším množstvom detailov. Ďalej je tu anamorfný objektív, ktorý ponúka širokouhlý záber v pomere 21 : 9 pre vylepšený filmový vzhľad a samozrejme charakteristické horizontálne odlesky objektívu, ktoré nadšenci často oceňujú.

Čerešničkou na torte je, že kamera sa sama interne postará o „odstránenie skreslenia“ videa, čím vám ušetrí problémy pri následnom spracovaní. Pre neprofesionálov je najdôležitejšie, že Hero 13 Black automaticky zmení nastavenia Protune, rozlíšenie a snímkovú frekvenciu tak, aby zodpovedali pripojenému modulu objektívu, vďaka čomu je nakrúcanie oveľa pohodlnejšie.

Ďalej je tu balenie ND filtrov, ktoré možno použiť na odblokovanie pomalších časov uzávierky pri jasnom svetle. Obsahuje filtre ND4, ND8, ND16 a ND32, ktoré by mali byť ideálne na pridanie rozmazania pohybu do snímky.

Akčná kamera GoPro Hero 13 Black.

Vnútorne sa však veľa vecí nemení. Tí, ktorí očakávali väčší 1-palcový snímač, budú sklamaní. S rovnakým 1 / 1,9-palcovým CMOS snímačom s pomerom strán 8 : 7 a procesorom GP2 sa základné obrazové schopnosti modelu GoPro Hero 13 Black prenášajú z modelu Hero 12 Black. Kamera podporuje nahrávanie 5,3K videa v pomere strán 8 : 7 pri zachovaní rovnakého rozlíšenia videa a obrazu. Okrem toho zostala zachovaná stabilizácia HyperSmooth 6.0.

V tejto verzii však GoPro sľubuje lepší tepelný výkon bez ohľadu na to, či je kamera statická alebo sa pohybuje s prúdením vzduchu. Spoločnosť tvrdí, že nová Hero 13 má dlhší čas prevádzky v horúcich aj chladných podmienkach. Znovu bolo zavedené aj GPS. To znamená, že nielenže môžete vyhľadať konkrétne video na základe polohy, ale kamera môže zaznamenávať aj telemetrické informácie, ako je trasa, rýchlosť a nadmorská výška, ktoré môže neskôr zapracovať do svojho videoklipu. Vylepšená je aj konektivita vďaka rýchlejšej technológii WiFi 6, ktorá umožňuje až o 40 % rýchlejšie prenosy.

Akčná kamera GoPro Hero 13 Black.

Výrobcovia smartfónov sa pritom často rozhodnú ponúknuť maximálne výkonné vlajkové zariadenie, spolu s cenovo dostupnejším základným variantom. Zdá sa, že spoločnosť GoPro sa tým inšpirovala.

Model Hero 13 (bez Black) za cenu 229,99 EUR má veľký zmysel pre tých, ktorí chcú len jednoduchú akčnú kameru bez pokročilých technológií. Na rozdiel od vlajkovej lode s procesorom GP2 dostal základný model procesor S75N nižšej triedy a v dôsledku toho má znížené rozlíšenie záznamu na 4K pri 30 snímkach za sekundu bez možnosti výberu spomaleného záberu nad 60 snímok za sekundu. Má však zadnú obrazovku na nastavovanie a prezeranie záberov.

Samotná vlajková loď Hero 13 Black stojí 449,99 EUR, no za 499,99 EUR ju môžete získať v balíku s držiakom, dvomi batériami Enduro a taškou na prenášanie celej výbavy. Kamera so súpravou objektívov Ultra Wide Lens sa predáva za 539,99 EUR. Doprava sa začne 10 septembra.

Akčná kamera GoPro Hero 13.