Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ďalekohľad s výklopným displejom prenikne aj do hlbokej tmy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Začiatkom roka spoločnosť Yashica uviedla farebný ďalekohľad pre nočné videnie s rozlíšením 4K, ktorý bol navrhnutý tak, aby priniesli farby a jasnosť do inak tmavých pohľadov. Teraz spoločnosť nadväzuje s modelom Explorer, ktorý má nielen dva okuláre, ale aj výklopnú obrazovku.

Okuliare v tvare binokulárneho ďalekohľadu sa dajú pripevniť na prilbu pre voľné ruky alebo držať v ruke pre „rýchle, spontánne sledovanie a jednoduché manévrovanie“. Súmrační dobrodruhovia môžu odhaliť skryté tajomstvá výhľadov pri slabom osvetlení vo farbách vylepšených umelou inteligenciou. Alebo použijú trojúrovňový infračervený osvetľovač a oživia tmu na vzdialenosť až 600 metrov.

Binokulárny ďalekohľad s nočným videním Yashica Explorer.

Tak či onak, sledovanie možno uskutočniť prostredníctvom kruhového OLED displeja s vysokým rozlíšením v každom okulári alebo 2,4-palcového „vysokokvalitného“ výklopného TFT displeja. Svet tieňov možno priblížiť pomocou 3-násobného optického priblíženia plus 8-násobného digitálneho priblíženia. Pripravená je aj digitálna redukcia otrasov, ktorá pomáha redukovať rozmazanie pohybu.

Binokulárny ďalekohľad s nočným videním Yashica Explorer.

Pre tých, ktorí si chcú svoje nočné objavy uchovať aj po skončení nočných potuliek, je zariadenie schopné zachytiť 48-megapixelové fotografie prostredníctvom 1/2,9-palcového CMOS snímača Galaxycore a objektívu s clonou F1,0. Zariadenie dokáže zaznamenávať aj videozáznamy v rozlíšení 4K. Na ukladanie týchto spomienok však budete musieť investovať do karty microSD s kapacitou až do 512 GB.

Binokulárny ďalekohľad s nočným videním Yashica Explorer.

Ovládanie prebieha prostredníctvom podsvietených tlačidiel a intuitívneho rozhrania. Odnímateľná batéria s kapacitou 3 500 mAh vystačí až na 11 hodín prevádzky s vypnutým infračerveným osvetľovačom. Model Explorer má hmotnosť 430 gramov, čo je o 42 % menej ako predchádzajúci model Vision, a napriek tomu je „navrhnutý tak, aby vydržal vaše dobrodružstvá v prírode“. Zariadenie možno používať aj počas denného svetla, takže na dlhšie misie možno nebudete musieť vláčiť viacero pomôcok. A odolnosť voči poveternostným vplyvom v kategórii IP65 by mala znamenať, že môžete zostať vonku, keď je vlhko.

Binokulárny ďalekohľad s nočným videním Yashica Explorer.

Binokulárny ďalekohľad s nočným videním Yashica Explorer v súčasnosti zbiera finančné prostriedky na výrobu na startup portáli Kickstarter, kde sa cena príspevkov momentálne začína na 239 USD (okolo 214 EUR). Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane by mala byť 390 USD (asi 350 EUR). Ak všetko pôjde podľa plánu v rámci už financovanej kampane, začiatok dodávok sa odhaduje na november tohto roku.