Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálne okuliare zablokujú otravný reklamný smog z obrazoviek

Špeciálne okuliare zablokujú otravný reklamný smog z obrazoviek
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnom svete sme doslova zaplavení reklamami či iným vizuálnym smogom, ktorý na nás vyskakuje z okolitých obrazoviek. To bol aj dôvod, prečo sa tím umelcov a dizajnérov začal zaoberať návrhom špeciálnych okuliarov, ktoré by potlačili všetky tie invazívne správy. Po rokoch vývoja tak na svetlo sveta prichádzajú okuliare s názvom IRL.

Technológia, ktorá dáva okuliarom schopnosť blokovať obsah z obrazoviek je v podstate úplne jednoduchá. Vychádza z myšlienky horizontálne polarizovanej optiky, kedy sklá sploštením a otáčaním polarizovaných šošoviek môžu zablokovať všetko svetlo, ktoré vychádza z LCD alebo LED obrazovky. Vyžarovanie obsahu z panelu sa premení na čiernu plochu, takže to vyzerá akoby bola obrazovka vypnutá.

Okuliare IRL.

Polarizácia použitá na okuliaroch IRL okrem toho stále funguje rovnako, ako pri normálnych slnečných okuliaroch s UV filtrom. Vývojári zatiaľ svoj výtvor klasifikovali ako takzvanú beta verziu, pričom zdôrazňujú, že okuliare by mali zvládnuť úspešne blokovať „väčšinu“ LCD alebo LED televízorov a „niektoré“ LCD alebo LED počítačové monitory. V súčasnej podobe si však neporadia s blokovaním AMOLED displejov v smartfónoch alebo s väčšinou veľkých digitálnych billboardov, ktoré majú zvyčajne OLED panel.

Okuliare IRL.

Tvorcovia sú si vedomí počiatočných obmedzení a sú odhodlaní usilovne pokračovať na vylepšení technológie do budúcnosti. Aj preto spustili start-up kampaň na portáli Kickstarter, prostredníctvom ktorej by mohli prilákať potenciálneho investora a získať tak kapitál potrebný k ďalšiemu vývoju. V budúcnosti by tak okuliare IRL mohli blokvať všetky obrazovky v okolí nositeľa. No predstave si tú pohodu.

Ranná verzia okuliarov IRL sa dá získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter za podporu v sume 49 dolárov. Odhadovaný dátum prvých dodávok bol stanovený na apríl 2019.

Okuliare IRL.