Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľné zariadenie HoofStep ustriehne návyky túlajúcich sa koní

Nositeľné zariadenie HoofStep ustriehne návyky túlajúcich sa koní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na rozdiel od psov sa kone nedržiavajú okolo domu, no veľa času trávia samé na pastve. No ako odsledovať, čo tam váš kôň vystrája? Švédski vývojári využili moderné technológie a vytvorili zariadenie HoofStep, ktoré poskytne odpovede na tieto otázky a dokonca zistí, či zviera nemá zdravotný problém.

HoofStep je zariadenie namontované na hlavovom postroji a je umiestnené priamo na čele koňa. Okrem inej elektroniky obsahuje aj GPS modul, kompas, inerciálnu meraciu jednotku, ktorá je kombináciou akcelerometra a gyroskopu, a mikroprocesor. Tento hardvér dokáže sledovať polohu koní, ako aj pohyby hlavy. Na základe toho sa dá zistiť, čo zviera robí. Údaje sa prenášajú bezdrôtovo prostredníctvom mobilnej siete 3G alebo cez Wi-Fi sieť, v závislosti od miesta, a putujú do základne, ktorá komunikuje s mobilnou aplikáciou v iOS / Android smartfóne používateľa.

HoofStep

Získané dáta spracováva algoritmus umelej inteligencie, ktorá študuje bežné správanie koňa. Ak sa správanie koňa z nejakého dôvodu odchýli od vzoru, majiteľ dostane upozornenie cez aplikáciu. Technológia je z pohybov schopná vyčítať aj také veci, ako je kolika, hnačka, stres, zníženie hladiny aktivity či bolesť. Používateľ môže aplikáciu využiť aj vtedy, keď chce jednoducho skontrolovať, kde je jeho kôň a čo robí. Medzi aktivity, ktoré sa dajú detegovať, patrí jedenie, prevaľovanie, ležanie, chôdza či cválanie. Okrem toho aplikácia poskytuje záznamy o tom, ako sa správanie koňa mení v priebehu času.

HoofStep

Zariadenie HoofStep váži 149 gramov a je odolné voči prachu a vode v kategórii IP67. Na jedno nabitie batérie je schopné vydržať v prevádzke po dobu približne 21 dní. Jednotka komunikačnej základne má výdrž 8 hodín na jedno nabitie batérie, no dá sa tiež zapojiť do elektrickej zásuvky. Dokáže spravovať naraz až štyri zariadenia HoofStep naraz.

HoofStep je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za 2 499 SEK (približne 237 EUR) za systém pre jedného koňa s 12 mesačným predplatným, teda za predpokladu, že sa dostane do výroby. Maloobchodná cena bude o 55 percent vyššia.

HoofStep