Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľné zariadenie meria svalovú aktivitu a chráni pred zraneniami

Nositeľné zariadenie meria svalovú aktivitu a chráni pred zraneniami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Takzvaný tenisový lakeť, či syndróm karpálneho tunela alebo bolesti ruky pracujúcej dlho s počítačovou myšou sú výsledkom svalového napätia. Nové nositeľné zariadenie MLI Elbow je preto navrhnuté, aby meralo svalovú aktivitu hornej končatiny nositeľa a upozornilo ho na akcie, ktoré by mohli spôsobiť takéto zranenia.

Nositeľné zariadenie MLI (muscle load index, čiže index svalovej záťaže) Elbow má tvar elektronického modulu, ktorý sa pripevní k elastickému rukávu. Ten nosí používateľ na svojom dominantnom predlaktí, podľa toho či je pravák alebo ľavák.

Pri práci za počítačom, hraní tenisu alebo vykonávaní nejakej náročnej fyzickej práce, ktorá zaťažuje ruku, potom elektródy a ďalšie senzory v elektronickom module merajú svalovú aktivitu a pohybové vzorce. Tieto údaje sa následne prenášajú prostredníctvom Bluetooth pripojenia do mobilnej aplikácie pre operačné systémy iOS alebo Android. Tá ich následne odosiela na cloudový server, kde sú analyzované pomocou algoritmov založených na umelej inteligencii.

Nositeľné zariadenie MLI Elbow pre meranie svalovej aktivity.

Ak sa zistí, že svaly sú vystavené nadmernému namáhaniu, aplikácia na to upozorní používateľa pomocou alarmu. Táto aplikácia mu tiež ukáže presnú úroveň svalovej záťaže a dá mu radu, čo má robiť, aby svalovú záťaž znížil. Okrem toho na nadmerné namáhanie upozorní aj samotný modul prostredníctvom hmatovej spätnej väzby.

MLI Elbow je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za 1 050 DKK (približne 141 EUR), čo je o 30 percent menej ako je plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov z Európskej únie by sa mala začať v januári 2020.

Nositeľné zariadenie MLI Elbow pre meranie svalovej aktivity.

Sprievodná mobilná aplikácia pre MLI Elbow.