Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Normálne vyzerajúce okuliare s inteligentnými technológiami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okuliare s rozšírenou realitou, ako Google Glass, sa príliš neujali zrejme kvôli svojmu neohrabanému dizajnu a tak ich väčšina ľudí odmietala nosiť každý deň na verejnosti. Aj preto sa vývojári zo spoločnosti Human Capable rozhodli vtesnať inteligentné technológie do normálneho rámu okuliarov.

Okuliare s príhodným názvom Norm Glasses majú tieňované sklá a obyčajný čierny rám, vďaka čomu na prvý pohľad vyzerajú ako klasické slnečné okuliare a dajú sa tak aj zložiť, ak sa nepoužívajú. Navyše sú so svojou váhou 36 gramov ľahké, dodávajú sa v troch veľkostiach a tmavé sklá sa dajú vymeniť za akékoľvek dioptrické.

Okuliare s rozšírenou realitou Norm Glasses.

Vo vnútri obyčajného rámu sa však nachádzajú všetky technológie pre rozšírenú realitu. Čiže procesor, operačná pamäť, dátové úložisko, batéria, mikrofón a optický systém, ktorý umožní premietanie informácií pred oči používateľa. Samozrejme spredu nechýba integrovaný fotoaparát a po bokoch sú umiestnené reproduktory tak, aby boli čo najbližšie k ušiam nositeľa. Výdrž batérie na jedno nabitie je udávaná na štyri až päť hodín nepretržitého používania, čo by malo vyjsť na jeden alebo až dva dni normálneho používania.

Norm Glasses poskytnú rôzne funkcie, ktoré očakávame od okuliarov s rozšírenou realitou. Po spárovaní so smartfónom cez Bluetooth pripojenie sa pred očami nositeľa zobrazujú textové správy, emaily, webové stránky, sociálne média, videá, jazykové preklady a navigačné pokyny na štýl head-up displeja. Používateľ môže fotografovať a nakrúcať video, pričom zábery sa ukladajú priamo do okuliarov, kým nie sú prenesené do iného zariadenia.

Okuliare s rozšírenou realitou Norm Glasses.

S okuliarmi sa tiež dajú skenovať čiarové a QR kódy, môžete telefonovať alebo poúčvať hudbu, hoci s otvorenými reproduktormi to môže počuť ktokoľvek vo vzdialenosti 0,5 metra. Norm Glasses sa dajú ovládať pomocou hlasových povelov, dotykovou plocho na ráme, aplikáciou v smartfóne alebo gestami hlavy. Systém beží na platforme Android a budú tak zrejme pribúdať rôzne aplikácie. Okuliare sa pri niektorých funkciách dajú používať aj v offline režime, ak sa človek obáva, že niekomu poskytne pohľad na svoj život z prvej osoby.

Okuliare s rozšírenou realitou Norm Glasses sa dajú získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter od 269 dolárov. Maloobchodná cena po skončení kampane bola nastavená na 449 dolárov. Už teraz sa pritom podarilo vyzbierať viac ako 300 000 dolárov, pričom cieľ bol nastavený na 15 000 dolárov. Ak všetko pôjde podľa plánov vývojárov, distribúcia by sa mala začať v januári 2020.

Okuliare s rozšírenou realitou Norm Glasses.