Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosné zariadenie QuenchSea premení slanú morskú vodu na pitnú

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už sú to dobrodružnejšie zameraní cestovatelia alebo ľudia, ktorí žijú v rozvojových krajinách, mnohí z nich sa môžu ocitnúť v blízkosti mora či oceánu a potrebujú pitnú vodu. Práve pre nich je určené nové zariadenie QuenchSea na odsoľovanie vody, ktoré je prenosné a cenovo dostupné.

Zariadenie QuenchSea, ktoré vyvinula britská spoločnosť Hydro Wind Energy, má kompaktné rozmery a váži len 700 gramov. Vďaka tomu sa dá pohodlne prepravovať v batohu, keď sa nepoužíva. Po príchode k zdroju slanej vody začne používateľ tým, že vysunie zo spodnej strany podložku, vytiahne teleskopickú páku a pripevní ju k čerpadlu. Potom použije dve pripojené silikónové trubice, pričom jedna z nich čerpá vodu z mora, zatiaľ čo druhá vedie k fľaši alebo inej nádobe pre zachytávanie pitnej vody.

Prenosné zariadenie na odsoľovanie morskej vody QuenchSea.

Po tomto nastavení je to už len otázkou došliapnutia podložky nohou, aby sa zariadenia udržalo pevne na mieste a poťahovaním páky dopredu a dozadu. Týmto spôsobom sa voda vytiahne z mora a prejde cez trojitý filtračný systém v zariadení QuenchSea a čistá sa presunie do fľaše. Filtračný systém by mal byť schopný zachytávať vírusy, baktérie, mikročastice plastov a ďalšie kontaminanty. Navyše využíva membránu pre reverznú osmózu, ktorá odstráni až 98 percent soli. Jedna membrána, ktorá stojí 10 dolárov, by mala vydržať na vyčistenie až 18 000 litrov vody. Pre minimalizovanie chuti alebo zápachu sa používa aktívne uhlie.

Prenosné zariadenie na odsoľovanie morskej vody QuenchSea.

Podľa výrobcu dokáže zariadenie QuenchSea odsoliť v ideálnych podmienkach v priemere 2 litre vody za hodinu alebo až 3 litre vody za hodinu. Výsledná pitná voda pritom spĺňa normy Svetovej zdravotníckej organizácie.

Nové prenosné zariadenie na odsoľovanie morskej vody QuenchSea sa dá získať podporou prebiehajúcej start-up kampane na portáli Indiegogo od 47 GBP (približne 52 EUR). Plánovaná maloobchodná cena bola stanovená na 55 GBP (okolo 61 EUR). K dispozícii je aj možnosť humanitárnej pomoci, kedy za 25 GBP (28 EUR) darujete jedno zariadenie ľuďom v rozvojových krajinách. Dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať vo februári 2021.

Prenosné zariadenie na odsoľovanie morskej vody QuenchSea.