Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové procesory Snapdragon prispejú k rýchlejším a úspornejším hodinkám

Nové procesory Snapdragon prispejú k rýchlejším a úspornejším hodinkám
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Množstvo inteligentných hodiniek je postavených na procesorovej platforme z dielne spoločnosti Qualcomm. Tá pritom práve odhalila štíhlejšie, rýchlejšie a vylepšené modely procesorov Snapdragon 4100 a 4100 Plus, ktoré sa môžu tiež pochváliť zníženou spotrebou energie.

Nové kremíkové čipy, ktoré prichádzajú dva roky po predchádzajúcom modeli Snapdragon 3100, poskytnú svoj výpočtový výkon najmä pre inteligentné hodinky, ktoré používajú operačný systém Google Wear. Ako pri väčšine aktualizácií procesorov, aj v tomto prípade sa podarilo vývojárom navýšiť výkon a znížiť spotrebu energie, čiže predĺžiť výdrž batérie na jedno nabitie.

Spoločnosť Qualcomm pritom tvrdí, že modely Snapdragon 4100 a 4100 Plus prinesú až 82 percentný nárast výkonu oproti modelu Snapdragon 3100. Podľa výrobcu by tak všetky funkcie inteligentných hodiniek mali reagovať oveľa rýchlejšie. Skok vo výkone má na svedomí aj fakt, že spoločnosť Qualcomm prešla z 28-nanometrového na 12-nanometrový výrobný proces. Postupne sa zvyšovali aj taktovacie frekvencie a grafický výkon procesorov.

Vylepšenia sa dočkalo aj pripojenie, takže ak sú inteligentné hodinky vybavené 4G LTE, hovory by sa mali spájať rýchlejšie a spoľahlivejšie. Nové modely procesorov Snapdragon 4100 alebo 4100 Plus by mali byť energeticky úspornejšie, takže by batéria v hodinkách mala vydržať aj po celý deň so zapnutým jasným displejom, aktivovanými všetkými senzormi a so zapnutou GPS.

Model Plus pridáva ďalší koprocesor, ktorý je určený pre spracovanie úloh v takzvanom ambientnom režime. Vývojári obsahu by tak mohli navrhnúť ciferníky, ktoré na displeji uchovajú viac informácií (a to aj vo viacerých farbách), keď je zariadenie v pohotovostnom režime. V tomto režime by sa malo zrýchliť aj sledovanie aktivít nositeľa.

Spoločnosť Qualcomm má novú procesorovú platformu, na ktorej môžu stavať budúce inteligentné hodinky.