Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

VR náramok sleduje ťukania prstom cez vibrácie v zápästiach

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak v súčasnosti chce používateľ, aby nastavenie prostredia virtuálnej reality „vedelo“, čo jeho jednotlivé prsty robia, musí buď nosiť nosiť špeciálne rukavice, alebo si položiť ruky priamo pred kameru. Nový systém však drží pozornosť na prstoch prostredníctvom jednoduchého náramku.

Experimentálnu technológiu, nazvanú ako TapID, vyvíja tím zo švajčiarskeho výskumného ústavu ETH v Zürichu. Je založená na skutočnosti, že keď každý jeden z našich prstov poklepáva na tvrdý povrch, vytvára vibrácie, ktoré sú pre tento prst jedinečné.

V systéme TapID je gumový náramok vybavený dvoma akcelerometrami, ktoré detegujú tieto vibrácie, keď cestujú hore cez kosti zápästia. Softvér založený na strojovom učení na prepojenom počítači pritom analyzuje údaje z náramku v reálnom čase. Na základe detegovaných vibračných profilov tak určuje, ktorý prst v danom čase klepne na povrch.

Detailnejší pohľad na súčasný prototyp VR náramku TapID.

Ak má používateľ nasadené VR okuliare, môže sa virtuálne rozhranie, napríklad klavír alebo klávesnica počítača, premietať na povrch v reálnom svete, napríklad na plochu stola. Kamera vo VR okuliaroch potom bude sledovať, ktorý prst je nastavený na ktorý kláves, aby systém vedel, aké tlačidlo sa stláča, keď náramok TapID zistí klepnutie prstom.

Hoci existujú nastavenia VR, ktoré na detekciu skutočných klepnutí prstami používajú len kamery, spravidla nie sú také citlivé ako fyzické klávesnice. Počas laboratórnych testov, na ktorých sa zúčastnilo 18 dobrovoľníkov, sa technológia TapID ukázala byť oveľa lepšia ako tieto systémy. S ďalším vývojom technológie by sa mohla dať integrovať nielen do samostatného náramku, ale aj do existujúcich nositeľných zariadení, ako sú napríklad inteligentné hodinky.

Používateľ, ktorý nosí dva VR náramky TapID, je schopný hrať na virtuálnom klavíri.