Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový vodotesný povlak je lacnejší a ekologickejší ako ostatné

Nový vodotesný povlak je lacnejší a ekologickejší ako ostatné
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka nepremokavým povlakom sú výrobky ako vrchné odevy oveľa užitočnejšie, no tiež zvyšujú cenu. O novom vodotesnom povlaku sa však tvrdí, že jeho výroba je lacnejšia až o 90 percent, pričom je stále vysoko efektívny a navyše je aj ekologickejší.

Riešenie v súčasnosti vyvíja tím výskumníkov z univerzity Simona Frasera vo Vancouveri. Na rozdiel od mnohých bežných vodotesných povlakov však novo vyvinutý povlak neobsahuje žiadne fluórované zlúčeniny, ktoré sú vysoko toxické. Namiesto toho pozostáva zo zmesi vody, relatívne bezpečného priemyselného rozpúšťadla, ako je hexán, a z chemikálie známej ako oktadecyltrichlórsilán (OTS).

Keď sa povrchovou úpravou nastrieka alebo sa do nej ponorí materiál ako drevo, kov, sklo alebo tkanina, kvapalina na ich povrchu vytvorí pružný nepremokavý povlak. Treba poznamenať, že v normálnom stave je OTS veľmi horľavý. Vedci však tvrdia, že po reakcii s vodou sa zmení na nehorľavý materiál podobný kremičitanu.

Počas laboratórnych testov sa hydrofóbne (vodu odpudivé) vlastnosti povlaku porovnali s vlastnosťami komerčne dostupných hydroizolačných riešení. Bolo zistené, že keď sa na povlak nanášala vodná kvapka, mala táto kvapka vyšší kontaktný uhol ako u iných produktov. Čím väčší je kontaktný uhol, tým je pravdepodobnejšie, že sa kvapka namiesto vsiaknutia do materiálu z neho jednoducho odvalí.

Následné experimenty ukázali, že potiahnuté predmety zostali nepremokavé najmenej 18 mesiacov, aj keď sa stále vykonávajú testy, aby sa zistilo, ako dlho ešte tento efekt vydrží. Tím tiež skúma, ako nový povlak odoláva drsným fyzikálnym podmienkam.

Vedci dúfajú, že keď sa táto technológia vyvinie ďalej, mohla by si nájsť uplatnenie v aplikáciách, ako sú povlaky proti biologickému znečisteniu lodných trupov, farby odolné voči ľadu pre použitie na budovách, filtračné membrány, ktoré oddeľujú olej od vody, a samozrejme tiež kabáty alebo bundy.