Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný RFID prsteň môže nahradiť karty, hotovosť či kľúče

Inteligentný RFID prsteň môže nahradiť karty, hotovosť či kľúče
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vytiahnuť kľúče alebo peňaženku, keď má človek plné ruky, môže byť ťažké. No pokiaľ by sa do výroby dostal nový experimentálny 3D tlačený „inteligentný prsteň“, takéto problémy by sa mohli stať minulosťou.

Tento kovový prsteň v súčasnosti vyvíjajú vedci z nemeckého Fraunhoferovho inštitútu pre technológiu liatia, kompozitu a spracovania v rámci väčšieho projektu Kinematam. Obsahuje pasívny RFID štítok (identifikácia rádiovej frekvencie), ktorý sa bezdrôtovo napája elektromagnetickým impulzom zo samostatného čítacieho zariadenia. Štítok pokračuje v prenose rádiového signálu do tohto zariadenia, pričom signál obsahuje údaje, ako je napríklad prístupový kód od používateľa. Pretože štítok je napájaný podľa potreby z čítačky, nevyžaduje žiadny integrovaný zdroj energie, napríklad batériu.

Hlavné telo prsteňa je 3D vytlačené v jednom kuse pomocou procesu, pri ktorom sa laserový lúč používa na selektívne tavenie kovového prášku. Keď sa tento prášok taví vo vopred definovanom vzore, kovové častice sa spoja a prsteň sa vytvorí v jednej pevnej vrstve. Počas tohto procesu je vo vnútri prsteňa ponechaná dutina. Pred dokončením 3D tlačovej úlohy je tlač pozastavená, aby robotické rameno mohlo vložiť RFID štítok do tejto dutiny. Potom sa obnoví proces tlače, ktorý zapečatí štítok vo vnútri prsteňa potlačou kovovej vrstvy cez jeho vrchnú časť.

RFID prsteň by sa mohol použiť na odblokovanie elektronických zámkov dverí.

Aj keď materiály, ako napríklad kov, môžu predstavovať bariéru pre RFID signály, vrstva na vrchu štítku je hrubá len 1 milimeter, takže to nie je veľký problém. Štítok ďalej prenáša svoje údaje na frekvencii kratšej ako je bežné (125 kilohertzov), čo jej umožňuje prechádzať kovom lepšie, ako by to bolo možné pri dlhšej frekvencii. Navyše, steny dutiny sú navrhnuté tak, aby odrážali rádiové vlny štítku smerom von cez kov.

Vedci dúfajú, že takéto inteligentné RFID prstene (v kombinácii s miestnymi čítacími zariadeniami) by sa mohli nakoniec použiť na úlohy, ako je odomykanie dverí, platba za nákupy alebo dokonca sprostredkovanie dôležitých lekárske informácie o zdravotnom stave nositeľa pre záchranné zložky. Táto technológia by sa mohla použiť aj na výrobu „inteligentných“ zariadení iných ako prstence, ako sú napríklad pevné kovové časti stroja, ktoré prenášajú údaje o ich prevádzkových parametroch.

Prototyp inteligentného RFID prsteňa (hore) spolu s bežným prsteňom na porovnanie mierky.