Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na inovatívnom textile z bavlny nie je vidieť pot a odolá i špine

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedeli ste, že vo viac ako 50-tich percentách dnes vyrábaných textílií je bavlna? Veru, ľudstvo jej význam pozná už niekoľko tisíc rokov a hoci je tradičná, stále dokáže prekvapiť. Skupina šikovných Čechov jej pomocou novej technológie dala úplne inovatívny rozmer. Vytvorili totiž oblečenie, na ktorom nie je vidieť pot a odoláva aj špine. A dokonca i červenému vínu. Samozrejme vám teraz prezradíme, ako inovatívny textil vzniká a čo je za ním.

Už od dávna sa ľudia zahaľovali textíliami. Nielen pre funkčnosť ochrany proti vetru a dažďu, ale samozrejme aj pre módu. S oboma prvkami pritom počíta aj nové moderné bavlnené oblečenie CityZen, no pridáva niečo inovatívne.

„Vyrábame unikátne tričká, pánske, dámske, polokošele a spodnú bielizeň. Všetky tieto produkty obsahujú technológiu CityZen. Zaisťuje zaujímavé vlastnosti. Spočívajú najmä v tom, že nie je na nich vidieť pot, nešpinia sa, menej zapáchajú, nekrčia sa, rýchlo schnú,“ hovorí Pavel Hrstka, riaditeľ, CityZen.

Jedinečnú technológiu odpudzovania tekutiny, bez chemickej úpravy bavlny, vyvinula partia Čechov, ktorí sa do finálnej fázy svojho patentu dostali po 15 rokoch výskumu a vývoja.

„Keď si predstavíte stenu toho trička, keby sme ho rozrezali, tak do polky toho trička, čo sa bavíme približne o 0,3 milimetroch, pustíme vlhkosť, to znamená pot od tela a do zvyšných 0,3 milimetra tú vlhkosť nepustíme a zaistíme, že na tom oblečení sa nezachytáva žiadna špina.“

Najmä kvalita bavlny je pritom alfou a omegou celého úspechu, preto si pri jej výbere dáva výrobca záležať. Bavlna zabezpečuje produktu viaceré vlastnosti, vrátane priedušnosti.

„Vzhľadom k tomu, že bavlna v Európe nerastie, tak sa dováža bavlnená priadza, to je tá niť, ktorá ide následne do plietárne. Tam sa urobí úplet rôznej gramáže.“

Zaujímavosťou je aj to, že na jedno tričko sa minie asi 8 kilometrov bavlnenej priadze.

„Následne to ide do farbiarne, kde tomu dávame farbu. Následne tomu dávame tie naše efekty, aby to zvnútra sialo to tričko a z vonkajšej strany bolo vodo-odpudivé.“

Okrem toho, že výsledkom procesu je ekologický produkt, CityZen sa rozhodol upraviť aj samotnú výrobu, aby bola pomerne šetrná a ohľaduplná k prírode.

„V rámci výroby používame technológie, ktoré napríklad výrazne šetria vodu. V tých starších technológiách na 1 kilo bavlny potrebujete zhruba 100 litrov vody. V našom prípade na kilo bavlny nám stačí zhruba 20, 30 litrov.“

Keď teda úplet získa požadovanú farbu, po vysušení sa materiál, v dĺžke stoviek metrov, zvinie do rolí a putuje na strihanie. Šikovné ruky a ostré nože dávajú potom tvar jednotlivým dielom podľa originálnych predlôh, či sú to rukávy, predná a zadná časť, alebo aj golier na polokošele. A práve ten dostal od výrobcu ďalšiu inováciu.

„Nemáme radi, my chlapi vo firme, keď sa nám tie, v úvodzovkách, rebrové goliere krútia, nevieme či jeden je hore, druhý dole. Takže sme vymysleli také spevnenie, aby golier mal stále tvar.“

Súčasťou polokošieľ je aj diel, ktorý nesie nielen meno výrobcu, ale aj označenie veľkosti. No a o jeho prípravu sa stará automatizovaná vyšívačka, ktorá podľa počítačového grafického vzoru stihne pripraviť 6 kusov naraz.

Pri spájaní jednotlivých komponentov sa už potom k slovu dostávajú šikovné ruky krajčírok. Aby bola aj ľudská práca efektívna, každá z nich sa venuje inej časti oblečenia. Na jedno tričko sa pritom spotrebuje asi 120 metrov nití.

No a keď je oblečenie hotové, poriadne sa vyžehlí a ďalej už nasleduje kontrola jeho kvality. V úplne finálnej fáze sa veci ručne balia aj pomocou recyklovaného papiera. Pre samotných spotrebiteľov je však zaujímavé najmä to, že výrobca svoje oblečenie neustále testuje.

„Keď sa polejete kávou, červeným vínom, pivom, Savom sme to polievali, kaderníčky skúšali tam dať nejakú penu, ktorou sa odfarbujú vlasy, tak ten produkt si drží farebnú pevnosť a stabilitu.“

A oblečeniu CityZen neublížili ani záťažové testy s jedlom.

„Keď si k obedu dáte špagety Bolognese a stane sa vám s kečupom niečo, s horčicou, skúšali sme marmeládu. Tá sa samozrejme trocha zachytí, pretože tá viskozita je vysoká, je to lepivé, ale v okamihu, keď zoberiete čistú vodu, opláchnete, tak na tých odevoch nie je nič vidieť.“

Rovnako je SMART oblečenie nastavené aj pre podporu sebavedomia ľudí, ktorí sa nadmerne potia. A to nielen v tom, že pot nie je vôbec vidieť.

„Vime z laboratórnych testov, aj používateľských testov, že pokiaľ má niekto agresívnejší pot, tak je omnoho menší zápach z našich produktov,“ dodáva Pavel Hrstka, riaditeľ, CityZen.

Ako je vidieť, inovácie a technológie rozhodne nechýbajú ani v odevnom priemysle. Vďaka českému patentu sa tak nemusíme viac obávať spoločenského faux pas s prepotenými škvrnami. Zároveň však, oblečenie CityZen, ekologicky vyrábané na Slovensku a v Česku, odolá aj nečistotám a neublíži mu ani farebná tekutina. Aj v tomto prípade sú teda technológie naplno na našej strane.